Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται με στοματικό σεξ. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Advertisement

Αρκετοί νέοι θεωρούν ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), κολλάνε μόνο με σεξουαλική επαφή και χωρίς προφυλάξεις. Όμως, μπορούν να μεταδοθούν και με το στοματικό σεξ.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή αφροδίσια, είναι οι ασθένειες ή οι μολύνσεις που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων του σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ.

Ορισμένα νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν και με βελόνες μετά τη χρήση τους από μολυσμένο άτομο, μέσω της γέννας ή του θηλασμού.

Advertisement

Ποια νοσήματα μεταδίδονται και με στοματικό σεξ

Έρπης γεννητικών οργάνων

Υπάρχουν δύο τύποι έρπη, που μεταδίδονται όταν η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί κατά την επαφή, ή λίγο πριν εμφανιστεί.

Ο ιός του έρπητα ευνοείται με το στοματικό σεξ, καθώς «περνάει» με ευκολία από τον ένα σύντροφο στον άλλο. Εκδηλώνεται με μικρές φουσκάλες στο στόμα, στα χείλη ή στα γεννητικά όργανα. Οι φουσκάλες αυτές μπορούν να εξαφανιστούν μετά από κάποιο διάστημα, αλλά ο ιός παραμένει και προκαλούνται εξάρσεις κατά καιρούς.

Advertisement

Τα προφυλακτικά δεν παρέχουν επαρκή προστασία από τον έρπη, καθώς υπάρχει ακόμη επαφή με την επιδερμίδα.

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη. Εξαπλώνεται στον κόλπο, στο πέος, στον πρωκτό ή στο στόμα, μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών με γονόρροια, δεν εμφανίζονται συμπτώματα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνες κινήσεις του εντέρου, έκκριση υγρού από τα γεννητικά όργανα και φαγούρα ή κάψιμο κατά την ούρηση.

Advertisement

Επίσης, στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί αιμορραγία μεταξύ των περιόδων και στους άνδρες έκκριση πρασινωπού, κιτρινωπού ή λευκού υγρού από το πέος.

Η γονόρροια είναι θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Στις γυναίκες, αν δεν αντιμετωπισθεί όπως πρέπει, μπορεί να προκαλέσει πυελική φλεγμονώδη νόσο και να οδηγήσει σε στειρότητα.

Πιο σπάνια, η γονόρροια μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες.

Advertisement

Σύφιλη

Η σύφιλη μεταδίδεται με στοματικό σεξ από το άτομο που πάσχει από τη νόσο. Συνήθως, εισβάλει από τη γλώσσα, τα χείλη και τη μαλακή υπερώα.

Από το σημείο που θα εισέλθει, μετά από 2 με 5 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, εμφανίζεται ένα στρογγυλό κόκκινο έλκος. Συνήθως είναι ανώδυνο, αλλά προκαλεί σύστοιχη λεμφαδενίτιδα. Μετά, εκδηλώνονται και στα γεννητικά όργανα.

Όσο αναπτύσσεται, προκαλεί εξανθήματα και βλάπτει τους βλεννογόνους αδένες.
Μεταγενέστερα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και σε ζωτικά όργανα, όπως στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Advertisement

Ιός HIV

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος, όταν τα μολυσμένα σωματικά υγρά έρχονται σε άμεση επαφή με το αίμα άλλου ατόμου.

Στα πρώτα στάδια, μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα. Όσο περνάει ο χρόνος, ο ιός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ο οργανισμός γίνεται πολύ ευάλωτος.

Ο ιός HIV ευθύνεται για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα και για το 50% των καρκίνων του στόματος.

Advertisement

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια εξαπλώνονται μέσω της επαφής με τον κόλπο, το πέος, το στόμα ή τον πρωκτό ενός ήδη μολυσμένου ατόμου. Οι περισσότεροι που αποκτούν χλαμύδια, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Μερικά συμπτώματα είναι ο κνησμός και το κάψιμο των γεννητικών οργάνων ή πόνος κατά την ούρηση.

AIDS

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ιός του AIDS μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ, όμως έχει υποτιμηθεί η σημασία του.

Αν και η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη από κάθε άλλου είδους σεξουαλική επαφή, τα έλκη, οι πληγές, η παρουσία αμυχών και η εκσπερμάτωση στο στόμα, αυξάνουν αρκετά τον κίνδυνο μετάδοσης.

Advertisement

Βασικός παράγοντας για να μεταδοθεί ο ιός του AIDS, είναι τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου να έρθουν σε άμεση επαφή με το αίμα άλλου ατόμου.

Μπορεί να συμβεί αν υπάρχει κάποια ανοιχτή πληγή στο δέρμα του μολυσμένου ατόμου, μέσω της επαφής με βλεννογόνο και μέσω άμεσης επαφής με το αίμα, όπως με την κοινή χρήση σύριγγας ή βελόνας.

Ψείρες στο εφηβαίο

Πρόκειται για μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με αίμα και ζουν στις τρίχες των γεννητικών οργάνων. Μπορούν επίσης να ζουν και σε άλλες τρίχες του σώματος, αλλά όχι στου κεφαλιού.

Advertisement

Οι ψείρες του εφηβαίου μπορούν να μεταπηδήσουν από το ένα άτομο στο άλλο, μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ηπατίτιδα Β και C

Πρόκειται για τους ιούς που προσβάλλουν το ήπαρ. Μπορούν να εξαπλωθούν από την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ίδια με της γρίπης. Σε ορισμένους, μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια ή χρόνια ηπατικά προβλήματα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι νέοι κινδυνεύουν περισσότεροι από όλους, όμως όχι λόγω της ηλικίας, αλλά εξαιτίας της συχνής εναλλαγής συντρόφων και της έλλειψης προστασίας κατά τη σεξουαλική επαφή.
Γυναίκες και ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο, γιατί η πεολειχία είναι ο πιο ευνοϊκός τρόπος μετάδοσης.

Advertisement

Πρόληψη

Το Κέντρο Ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ, προτείνει ορισμένους τρόπους προστασίας μετάδοσης των νοσημάτων.

• Χρήση προφυλακτικού

• Αποφυγή της εκσπερμάτωσης μέσα στο στόμα

• Αποφυγή του στοματικού σεξ, όταν υπάρχει αίμα, αμυχές, πληγές ή κάποια νόσος του στόματος

• Αποφυγή στοματικού σεξ με αγνώστους ή άτομα που γνωρίζουμε ότι έχουν σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Advertisement

• Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β και εμβολιασμός στους νέους για τον HPV πριν αρχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή

• Τακτική εξέταση για ευρύ φάσμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

• Διατήρηση σταθερών μονογαμικών σχέσεων

• Άμεση αντιμετώπιση των ΣΜΝ

Προσοχή: Οι στοματικές πλύσεις με αντισηπτικά σκευάσματα, είτε πριν είτε μετά την επαφή, δεν μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο ή τον ανδρολόγο σας.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement