Ο πρώτος υπολογιστής δημόσιας υπηρεσίας. Χρειάστηκε δεκατρείς άντρες να τον μεταφέρουν και δύο μήνες για να λειτουργήσει [εικόνες]

Advertisement

Νόργουιτς, Αγγλία 1957 Ένα φορτηγό έχει παρκάρει έξω από Υπουργείο Οικονομικών για να παραδώσει τον υπολογιστή, που παρήγγειλε το Δημοτικό Συμβούλιο του Νόργουιτς.

Δεκατρείς άντρες έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τον τεράστιο υπολογιστή στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι πρώτοι υπολογιστές που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του ’50, προκαλούσαν δέος και ήταν ένα αξιοπερίεργο θέαμα.

Ένας σκληρός δίσκος 5mb μεταφέρεται από το αεροπλάνο, το 1956.

Η όψη τους δεν είχε καμία σχέση με τους σημερινούς, ήταν τεράστιοι και απαιτούσαν ολόκληρα δωμάτια για να χωρέσουν.

Advertisement

Οι εφαρμογές τους ήταν περιορισμένες και η χρήση τους γινόταν μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό. Το κόστος κατασκευής τους ήταν υπέρογκο γι’αυτό αρχικά προοριζόταν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του στρατού και των υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με την ομάδα του, επειδή αντιμετώπιζαν δυσκολίες με τη διεκπεραίωση των τιμών και τις πληρωμές λογαριασμών, άρχισαν να ψάχνουν για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα τους διευκόλυνε.

Απευθύνθηκαν στην Έλιοτ Μπράδερς, που την περίοδο εκείνη ήταν η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία που ασχολούνταν με την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Advertisement

Η ίδρυση της εταιρείας έγινε το 1804 από τον Γουίλιαμ Έλιοτ και τα πρώτα χρόνια ήταν γνωστή για την κατασκευή πινάκων, βαρόμετρων και τηλεσκοπίων. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Έλιοτ Μπράδερς δημιούργησε έναν εξοπλισμό ελέγχου για τον Βρετανικό Στρατό.

Ο «Ελιοτ 405» μπαίνει σε λειτουργία. Η γυναίκα στα δεξιά είναι η Ντίνα Σεντ Τζόνστον, η οποία έκανε τον αρχικό προγραμματισμό του συστήματος.

Με το τέλος του πολέμου άρχισε να ασχολείται με την ψηφιακή τεχνολογία και μερικά χρόνια αργότερα, η δημιουργία του πρώτου υπολογιστή «Έλιοτ 152», ήταν γεγονός.

Ο υπολογιστής που παρήγγειλε το συμβούλιο ήταν «Έλιοτ 405», το έκτο μοντέλο που σχεδίασε η εταιρεία, προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους και να αυξήσει την αποδοτικότητα του.

Advertisement

Πρώτη φορά μια δημόσια υπηρεσία προμηθευόταν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το συμβούλιο τον υποδέχτηκε με τον ανάλογο ενθουσιασμό.

Ένας υπολογιστής «Έλιοτ», το 1957 κόστιζε 50.000 έως 120.000 λίρες και για να τον θέσουν σε λειτουργία χρειάστηκαν δύο μήνες.

Το γεγονός γιορτάστηκε τον Απρίλιο του 1957, με μία επίδειξη του υπολογιστή μπροστά στον Δήμαρχο και τον Τύπο.

[πηγή]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement