Περίπου 700 αστυνομικοί σε δύο χρόνια έχασαν το όπλο τους μετά από ψυχολογικούς ελέγχους

Advertisement

Σημαντικά και αισιόδοξα χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της διετούς λειτουργίας της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και συμβουλευτικής ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αναλύσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τους αρμόδιους αξιωματικούς, σε ειδική εκδήλωση.

Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, είναι ότι από την ίδρυση της υπηρεσίας μέχρι σήμερα, οι ψυχολόγοι της Αστυνομίας έχουν ελέγξει περίπου 30.000 αστυνομικούς και αφαιρέθηκε το όπλο από περίπου 700, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του γενικού γραμματέα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού και του καθηγητή ψυχιατρικής Γεώργιου Μ. Παπαγεωργίου, διευθυντή του ΕΣΥ και επιστημονικού και διοικητικού υπεύθυνου του ΚΚΨΥ Παγκρατίου και του ΓΝΑ Ευαγγελισμού, καθώς και της ηγεσίας του Σώματος και ανώτατων αξιωματικών.

Advertisement

Ένα βασικό στοιχείο -που εν μέρει αποδίδεται στη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης- είναι ότι μέσα στο 2018 δεν υπήρξε καμία αυτοκτονία, αντίθετα από τα προηγούμενα χρόνια που ο απολογισμός ήταν απογοητευτικός.

Ταυτόχρονα, από τις παράλληλες δράσεις της ψυχιατρικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, έχουν ήδη εξεταστεί περίπου 30.000 αστυνομικοί. Σε περίπου 700 από αυτούς αφαιρέθηκε ο οπλισμός για ψυχολογικούς λόγους και γίνεται δουλειά προκειμένου να επανενταχτούν στο Σώμα σε άλλες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς που κάνει η υπηρεσία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, όπως είπε ο ψυχίατρος της αστυνομίας και ο άνθρωπος που κατευθύνει αυτή την προσπάθεια, αστυνομικός διευθυντής Μανόλης Κουφάκης, είναι ότι από μια τηλεφωνική επικοινωνία απετράπη η αυτοκτονία αστυνομικού στη Λάρισα, ο οποίος εντοπίστηκε από το τηλέφωνό του, καθώς οι επικοινωνίες για βοήθεια είναι ανώνυμες.

Advertisement

Του αφαιρέθηκε το όπλο και αυτή την ώρα βρίσκεται σε θεραπεία, προκειμένου να επιστρέψει ξανά στην υπηρεσία του με άλλα καθήκοντα.

«Η ζωή είναι μια βόλτα και κάποιος πρέπει να σου κρατάει το χέρι», είπε ο Μ. Κουφάκης.

Τόσο η Ο. Γεροβασίλη, όσο και η Κ. Παπακώστα, εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους πρώτα από όλους στον γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος πήρε πάνω του όλο το πρόγραμμα και φρόντισε για την υλοποίησή του, καθώς και σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία για το έργο που έχει επιτελέσει στα δύο αυτά χρόνια.

Advertisement

Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επεκτείνουν την προσπάθεια και με άλλες δράσεις για την υγεία του προσωπικού.

[tvxs]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement