Σκύλοι μύρισαν τον καρκίνο του πνεύμονα με ακρίβεια 97%

Advertisement

Σκύλοι έχουν υποδοχείς όσφρησης 10.000 φορές πιο ακριβείς από αυτούς των ανθρώπων κάνοντάς τους πολύ ευαίσθητους σε οσμές που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Νέα έρευνα έδειξε ότι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση όσφρησης που έχουν, για να εντοπίσουν δείγματα αίματος ανθρώπων με καρκίνο, με ακρίβεια σχεδόν 97%.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους εξέτασης που είναι οικονομικές και ακριβείς, χωρίς να είναι επεμβατικές.

Advertisement

Η Heather Junqueira, του BioScentDx, δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχει ίαση του καρκίνου, ο έγκαιρος εντοπισμός προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για επιβίωση.

Ένα πολύ ευαίσθητο τεστ για τον εντοπισμό του καρκίνου θα μπορούσε πιθανόν να σώσει χιλιάδες ζωές και να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

Ερευνητές εκπαίδευσαν 4 κουτάβια να ξεχωρίζουν φυσιολογικό ορό αίματος και δείγματα ασθενών με καρκίνο πνεύμονα.

Advertisement

Aν και ένα κουτάβι δεν είχε το κίνητρο να δράσει, τα υπόλοιποι 3 εντόπισαν σωστά δείγματα καρκίνου του πνεύμονα το 96,7% του χρόνου και φυσιολογικά δείγματα το 97,5 % του χρόνου.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι η νέα έρευνα είναι πολύ συναρπαστική επειδή ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα σε 2 οδούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα εργαλεία.

Μια είναι η χρήση του εντοπισμού οσμών από σκύλους ως μεθόδου εξέτασης για τον καρκίνο και η άλλη θα ήταν να εντοπιστούν οι βιολογικές ουσίες που εντοπίζουν οι σκύλοι και στη συνέχεια ο σχεδιασμός εξετάσεων με βάση τις ουσίες.

Advertisement

Η BioScentDx σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον εντοπισμό οσμών των σκύλων για την ανάπτυξη μη επεμβατικού τρόπου εξέτασης για τον καρκίνο και άλλες απειλητικές νόσους.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Experimental Biology στο Ορλάντο.

[iatronet]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement