Ο δεκάλογος του ηγέτη – Οι εντολές που ακολουθούν αυτοί που δίνουν τις εντολές

Advertisement

«Εναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται», έλεγε ο Νικόλο Μακιαβέλι.

Ωστόσο, υπάρχει μία αξιοσημείωτη διαπίστωση. Δεν υπάρχει ορισμός της έννοιας του «ηγέτη» που να χαίρει γενικής αποδοχής.

Πράγματι, πρόκειται για μία έννοια που ορίζεται ανάλογα με το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας και ιδίως οι άνθρωποι που θεωρήθηκαν ή που λειτούργησαν ως ηγέτες.

Advertisement

Δεν θα παραθέσουμε αποφθέγματα αλλά θα δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που ισχύουν για τη δουλειά, την πολιτική και την οικογένεια και οφείλει να έχει κάθε ηγέτης.

Μην χάνεις ποτέ την αισιοδοξία σου

Θυμήσου: όταν τα πράγματα ζορίζουν, όλοι στρέφονται στον «καπετάνιο» για έμπνευση και για οδηγίες. Ως εκ τούτου, ο «καπετάνιος» οφείλει να δείχνει πάντα ψύχραιμος και ευδιάθετος και – κυρίως – να γίνει αυτός που θα κατευθύνει με ηρεμία το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι. Σου φαίνεται δύσκολο; Η ηγεσία συνεπάγεται πάντα με ευθύνες, μην το ξεχνάς.

Δείξε την κατεύθυνση

Ο σωστός ηγέτης οφείλει πρώτα απ’ όλα να δείξει στους υφισταμένους την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθούν κι εν συνεχεία να τους εμπνεύσει, παρουσιάζοντάς τους πειστικά το όραμά του. Σκοπός του πρέπει να είναι να τους κάνει όλους να νιώσουν το ίδιο πάθος με αυτόν αλλά και «δεμένοι» ως ομάδα.

Advertisement

Φτιάξε πλάνο

Αν και τα σχέδια μπορεί ν’ αλλάζουν και να διαμορφώνονται αναλόγως με τις συνθήκες, οφείλεις πάντα πριν ξεκινήσεις την προσπάθεια να έχεις ένα γενικό πλάνο για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να φτάσετε στον στόχο.

Εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους

Για να υλοποιηθεί οποιοδήποτε project δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις. Ως εκ τούτου, αν δε θέλεις να μείνει η προσπάθεια στη μέση, φρόντισε να έχεις εξασφαλίσει από πριν όλα αυτά που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωσή της – από τις αμοιβές των εργαζομένων μέχρι την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Άκου και μη μιλάς

Ο σωστός ηγέτης δε δίνει μόνο εντολές ή ομιλίες αλλά οφείλει ν’ ακούει και λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες των ανθρώπων που τον ακολουθούν. Μόνο έτσι αυτοί θα έχουν τη διάθεση να δουλέψουν ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουν τον κοινό στόχο.

Advertisement

Προγραμμάτισε σωστά τα meeting σου

Πριν από οποιαδήποτε συνάντηση με την ομάδα σου, φρόντισε να ενημερώνεις εγκαίρως όλους όσοι πρόκειται να παρευρεθούν για τα θέματα που θα συζητήσετε. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αυτοί που θα έρθουν θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα κι, εν τέλει, θα δώσουν στη συνάντηση αυτή τη σημασία που της αξίζει.

Ποτέ μην ασκείς την κριτική σου δημοσίως

Μην ξεχνάς: Σε κανέναν δεν αξίζει ο δημόσιος εξευτελισμός, όσο σοβαρό κι αν είναι το λάθος που έχει κάνει. Άσε που ανάλογες συμπεριφορές σε «ρίχνουν» στα μάτια των υφισταμένων σου και χαλάνε το κλίμα της ομάδας. Όχι, αν πρέπει να τα «ψάλεις» (sic) σε κάποιον, το κάνεις ιδιαιτέρως.

Μην ζητάς από κανέναν να κάνει κάτι που δε θα έκανες εσύ

Αν, φυσικά, θέλεις να εξακολουθήσεις να έχεις τον σεβασμό των ανθρώπων των οποίων ηγείσαι.

Advertisement

Μην είσαι συγκεντρωτικός

Επιμένοντας να περνούν από πάνω σου τα πάντα, όχι μόνο κινδυνεύεις με «κάψιμο» αλλά επιπλέον δείχνεις ότι δεν εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους που έχεις στη δούλεψή σου.

Μην ξεχνάς να δίνεις τα εύσημα σε όσους τα αξίζουν

Ο αληθινός ηγέτης είναι αυτός που παίρνει την ευθύνη όταν γίνονται λάθη και που ανταμείβει τους ανθρώπους του όταν όλα πηγαίνουν όπως πρέπει να πάνε. Αν το κάνεις, μπορείς να θεωρείς δεδομένη την αγάπη και την εκτίμηση όλων όσοι εργάζονται για εσένα.

[esquire]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement