Αστυνομικός προσφεύγει στα δικαστήρια επειδή θέλει να υπηρετεί με γενειάδα

Τι ζητεί από την Πολιτεία και τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Advertisement

Σε μια πρωτοφανή -για τα ελληνικά νομικά δεδομένα- κίνηση προχώρησε ένας αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος προσέφυγε στο διοικητικό εφετείο διεκδικώντας το δικαίωμά του στη γενειάδα.

Ο αστυνομικός που υπηρετεί σε ΑΤ της Αττικής, το 2017 υπέβαλε ένα αίτημα προς τον αξιωματικό του με το οποίο ζητούσε να μην εμφανίζεται ξυρισμένος όταν φοράει τη στολή του αλλά με περιποιημένη γενειάδα. Το αίτημα απορρίφθηκε αλλά ο 35χρονος δεν συμμορφώθηκε με τη διαταγή, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 50 ευρώ.

Στη συνέχεια, προσέβαλε το πρόστιμο στον Αττικάρχη, ο οποίος δεν έκανε δεκτή την ένσταση και την Παρασκευή, 10 Μαΐου, ο αστυνομικός προσέφυγε στο διοικητικό εφετείο, ζητώντας να αλλάξει ο κανονισμός για τα γένια των ενστόλων.

Advertisement

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο δικηγόρος του και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Βασίλης Σωτηρόπουλος, αυτή είναι η πρώτη προσφυγή που κατατίθεται από Έλληνα αστυνομικό ενάντια στον κώδικα της ΕΛ.ΑΣ., καθώς μία παρόμοια υπόθεση, στην οποία εμπλεκόταν αξιωματικός της Πυροσβεστικής αφορούσε τη γενικότερη συμπεριφορά του.

«Προσφύγαμε στο διοικητικό εφετείο μαζί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ορίζει ότι τα γένια είναι μέρος της προσωπικότητας, αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό και επομένως πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Aστυνομία δεν ασχολείται με το θέμα της τριχοφυΐας και οι ένστολοι μπορούν ελεύθερα να έχουν γενειάδα.

«Σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί η προσφυγή μας, το επόμενο βήμα είναι να καταθέσουμε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προς το παρόν, ο εντολέας μου έχει συμμορφωθεί με το πρόστιμο, έχει ξυρίσει το μούσι και περιμένει την αναίρεση της κύρωσης», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος ενώ αποκαλύπτει ότι απο τη στιγμή που δημοσιοποίησε το θέμα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook έχει δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα από αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν το ίδιο αίτημα.

Advertisement

«Υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να το διεκδικήσουν και εκείνοι. Φαίνεται ότι είναι ένα αίτημα με πτυχή σεβασμού της προσωπικότητας, το οποίο δεν είχε έρθει στην επιφάνεια μέχρι τώρα», προσθέτει ο συνήγορος του νεαρού αστυνομικού.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαμηνύεται ότι εφόσον η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης αναμένεται η έκδοση της απόφασης, η οποία θα γίνει απολύτως σεβαστή από την Αστυνομία.

[ethnos]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement