Η Νέα Υόρκη εξετάζει πρόστιμα για όσους περνούν τον δρόμο και γράφουν στο κινητό

Νομοσχέδιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης προτείνει την επιβολή προστίμου σε όσους περνάνε τον δρόμο και πληκτρολογούν

Advertisement

Ένα νομοσχέδιο που προτείνει την επιβολή προστίμου σε όσους περνούν τον δρόμο και γράφουν στα κινητά τους, παρουσιάστηκε στην πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης.

Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί και γίνει πολιτειακός νόμος, θα επιβάλλονται στους Νεοϋορκέζους πρόστιμα από 25 ως 250 δολάρια σε περίπτωση που η αστυνομία τους συλλάβει να χρησιμοποιούν «φορητή ηλεκτρονική συσκευή ενώ περνάνε τον δρόμο».

Το νομοσχέδιο ωστόσο προβλέπει εξαιρέσεις για όσους διαχειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στα ιατρεία αλλά και για τους πυροσβέστες, μεταξύ άλλων.

Advertisement

Περίπου 300 πεζοί σκοτώνονται κάθε χρόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Και ενώ δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς τους θανάτους οφείλονται στο ότι ο πεζός δεν κοιτούσε τον δρόμο όσο περπατούσε, ο John Liu, ο πολιτειακός γερουσιαστής που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο, είναι σίγουρος πως με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός θα μειωθεί σημαντικά.

«[Το νομοσχέδιο] δεν λέει πως δεν μπορείτε να μιλάτε στο τηλέφωνό σας», λέει ο Liu. «Μιλάμε για φορητές συσκευές … μπορείτε να περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα μέχρι να περάσετε απέναντι», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα τρομερά άστοχο νομοσχέδιο», δήλωσε ο Marco Conner, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Transportation Alternatives, μιας ομάδας αποφασισμένης να επανακατακτήσει τους δρόμους της Νέας Υόρκης για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Advertisement

«Το νομοσχέδιο δεν επικαλείται σχεδόν κανένα στατιστικό. Στην πλειοψηφία των θανάτων από τροχαία σε όλη την χώρα εμπλέκεται κάπως ο οδηγός», σχολίασε ο Conner προσθέτοντας πως ο νόμος κατηγορεί τα θύματα.

O Liu δεν διαφώνησε αναφέροντας ωστόσο πως ο νόμος δεν πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της αστυνομίας.

«Πολλοί νόμοι ενδέχεται να εφαρμόζονται επιλεκτικά και θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχθεί ότι ο νόμος δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της αστυνομίας, ούτε και πρέπει. Η πρόθεσή μου είναι να βοηθήσω τους Νεοϋορκέζους να θυμούνται τι δεν πρέπει και τι πρέπει να κάνουν – να περιμένουν για πέντε δευτερόλεπτα!», συμπλήρωσε ο γερουσιαστής που εκτιμά ότι οι συμπολίτες του τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας του.

[lifo]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement