Παναγία των Παρισίων: Άφαντες οι δωρεές που είχαν υποσχεθεί οι εκατομμυριούχοι

Μόλις 4 εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν από διάσημους

Advertisement

Μόνο ένα μέρος των χρημάτων που υποσχέθηκαν διάφοροι δωρητές για την ανακατασκευή της Παναγίας των Παρισίων έχει δοθεί, όπως αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος της πόλης, Μισέλ Οπετίτ.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, συνολικά έχουν δοθεί 13,5 εκατομμύρια ευρώ από το ένα δισ. που φέρονται πως άγγιζαν οι δωρεές. Όπως σημειώνει ο Μισέλ Οπετίπ, φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν καταβλήθηκε ποτέ.

Από το ποσό που έχει συγκεντρωθεί, τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από περίπου 43.000 μεμονωμένους δωρητές, από τη Γαλλία και από άλλες χώρες, ενώ μόλις 4 εκατομμύρια προέρχονται από διάσημους επιχειρηματίες.

Advertisement

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ίδρυμα Κληρονομιάς, ένα από τα τέσσερα όργανα που συγκεντρώνουν χρήματα για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να παίρνει δωρεές, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Το Ίδρυμα δήλωσε ότι έλαβε 218 εκατομμύρια ευρώ και ότι το σύνολο που εισπράχθηκε για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού ανήλθε στα 900 εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ρίστερ υπογράμμισε: «Είναι πρόωρο να πιστεύουμε ότι έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά χρήματα».

Advertisement

Η Αρχιεπισκοπή του Παρισιού συντονίζει την παραλαβή των δωρεών και διαχειρίζεται το Ίδρυμα «Νοτρ Νταμ», το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις οικογένειες Πινό και Aρνό, γαλλικές «αυτοκρατορίες» πολυτελών προϊόντων, που δεσμεύτηκαν να δώσουν 100 εκατομμύρια και 200 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

[cnn]

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement