Είναι πραγματικό το «τέρας του Λοχ Νες»; Μεγάλη επιστημονική μελέτη το αφήνει ανοιχτό ως ενδεχόμενο [εικόνες]

Έρευνες DNA σε δείγματα από τη λίμνη στη Σκωτία

Advertisement

Υπάρχει πράγματι το διασημότερο μυθικό πλάσμα του πλανήτη, το τέρας του Λοχ Νες; Αυτό τουλάχιστον αφήνει ανοικτό ως ενδεχόμενο μια μεγάλη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στα νερά της ομώνυμης λίμνης της Σκωτίας.

Με αφορμή τους θρύλους που κυκλοφορούν εδώ και αιώνες για τη Νέσι, το διάσημο τέρας του Λοχ Νες, επιστήμονες θέλησαν να δώσουν μια πειστική απάντηση.

Ερεύνησαν κατά μήκος τη λίμνη, πήραν δείγματα νερού από τρία διαφορετικά βάθη, ενώ συνέλεξαν και δείγματα DNA από δέρμα, λέπια, φτερά, γούνα και περιττώματα, που άφησαν πίσω τους διάφορα πλάσματα και τα έστειλαν για ανάλυση σε εργαστήρια στη Γαλλία, τη Δανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Advertisement

Τα αποτελέσματα τους προκάλεσαν κατάπληξη, όπως λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οτέιγκο της Νέας Ζηλανδίας, Νιλ Τζεμέλ, ειδικός στη γονιδιωματική και την εξελικτική βιολογία.

Η λίμνη Λοχ Νες στη Σκωτία

Λεπτομέρειες των ευρημάτων της έρευνας θα δοθούν τον ερχόμενο μήνα στη δημοσιότητα, αλλά όπως αποκάλυψε ο Τζεμέλ, μια από τις τέσσερις δημοφιλέστερες θεωρίες για το «τέρας του Λοχ Νες» «ίσως» είναι σωστή.

Ρέπλικα του θρυλούμενου τέρατος του Λοχ Νες στην ομώνυμη λίμνη της Σκωτίας

Η μία από τις θεωρίες αυτές αναφέρει ότι η Νέσι είναι ένας μακρολαίμης πλησιόσαυρος – γένος θαλάσσιων ερπετών, της τάξης των σαυροπτερύγιων, που έχει εξαφανιστεί- που κατάφερε μυστηριωδώς να επιζήσει μέχρι τις μέρες μας.

Advertisement
Αναπαράσταση πλησιόσαυρου

Μια άλλη, πιθανότερη εξήγηση είναι ότι το «τέρας του Λοχ Νες» είναι στην πραγματικότητα ένας οξύρρυγχος ή ένα πελώριο γατόψαρο, που ζει στη λίμνη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οτέιγκο της Νέας Ζηλανδίας, Νιλ Τζεμέλ

«Υπάρχει κάτι μυστηριώδες; Χμ. Εξαρτάται σε τι πιστεύει κανείς. Υπάρχει κάτι εντυπωσιακό; Υπάρχουν κάποια πράγματα που προκαλούν κατάπληξη», λέει ο καθηγητής Τζεμέλ.

Και συνεχίζει: «Αυτό που εμείς πετύχαμε είναι αυτό που είχαμε βάλει και ως στόχο, να καταγράψουμε λεπτομερώς, σε κάποιο βαθμό, την βιοποικιλότητα της λίμνης. Εξετάσαμε κάθε μία από τις βασικές θεωρίες για το “τέρας του Λοχ Νες” και μπορούμε πιθανότατα να πούμε ότι τρεις απ’ αυτές δεν στέκουν, ενώ μία μπορεί και να ισχύει»…

Πηγή:iefimerida.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement