Αυτό είναι το μόνο παιδί που γεννήθηκε στο Τσέρνομπιλ μετά το πυρηνικό ατύχημα – Φέτος γίνεται 20 ετών

Advertisement

Μοιάζει με κάθε άλλη φοιτήτρια στο καλοκαιρινό Κίεβο, αλλά η Μαρίικα, η οποία σύντομα θα γίνει 20 ετών, είναι μοναδική: είναι το μόνο παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τσέρνομπιλ μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986.

Η Μαρίικα γεννήθηκε το 1999 σε ένα χωριό κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα νο4, βαθιά μέσα στη ζώνη αποκλεισμού των 19 μιλίων.

Οι γονείς της είχαν αρνηθεί να αφήσουν το σπίτι τους – δεν είχαν πού αλλού να πάνε – και το μωρό το ξεγέννησε κυριολεκτικά ο πατέρας του. Ο Μικαϊλ Σοβένκο ήταν πυροσβέστης την ημέρα της έκρηξης του εργοστασίου.

Advertisement

Οι Ουκρανικές αρχές απέκρυψαν από την Δύση την είδηση καθώς ντρέπονταν για το ότι κόσμος ζούσε ακόμη στην απαγορευμένη περιοχή.

Μάλιστα απειλούσαν το ζευγάρι αλλά παρά τις ειδοποιήσεις από την κυβέρνηση, ο Μικαϊλ και η Λύντια συνέχισαν να ζουν στην περιοχή και να μεγαλώνουν εκεί το παιδί τους.

Advertisement

Η Μαρίικα έπινε γάλα από την αγελάδα της οικογένειας που έβοσκε στις μολυσμένες με ραδιενέργεια εκτάσεις και έτρωγε ψάρια που ψάρευε ο πατέρας της από το κοντινό ποτάμι. Μεγάλωνε όμως ολομόναχη καθώς ζούσε σε μια πόλη φάντασμα μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη.

Advertisement

Κάποια τοπικά μέσα την εντόπισαν στην ηλικία των 7 ετών, όταν έπρεπε να βγαίνει από την αποκλεισμένη περιοχή για να πηγαίνει σχολείο αλλά έκτοτε κανείς σεν έμαθε ποτέ ξανά τι απέγινε το «παιδί του Τσέρνομπιλ».

Η Sunday Express εντόπισε την πρόσφατα την 19χρονη Μαρίικα ως φοιτήτρια στο Κίεβο- μία υγιέστατη, όμορφη κοπέλα η οποία δήλωσε ότι σπουδάζει και εργάζεται παράλληλα σε ένα μοδάτο μπαράκι.

«Είμαι καλά. Εργάζομαι, έχω την υγεία μου, επιβιώνω και αυτό είναι όλο» είπε η Μαρίικα στην εφημερίδα.

Advertisement

Η μητέρα της επιβεβαίωσε ότι η κόρη της είναι υγιής και ότι είναι «υπερήφανη» για την θέληση της Μαρίικα να ξεκινήσει μία νέα ζωή.

Εξίσου υγιής είναι και η Λύντια Σοβένκο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επιστήμονες λένε ότι ο γηραιότερος πληθυσμός που παρέμεινε παρανόμως στο Τσερνόμπιλ μετά την έκρηξη – όπως η Λύντια που τότε ήταν 40 ετών – δεν φαίνεται να υπέστη βλάβες από την ραδιενέργεια.

Πηγή:kathimerini.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement