Προσοχή στη νέα μορφή απάτης μέσω email με δήθεν σεξουαλικό περιεχόμενο – Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει

Advertisement

Μια νέα μορφή απάτης, η οποία είναι διεθνώς γνωστή ως sextortion scam, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας.

Η απάτη αυτή, εκδηλώνεται με μαζική αποστολή email σε διάφορους αποδέκτες, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Τι είναι η σεξουαλική εκβίαση «sextortion»

Οι δράστες, με τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποστέλουν μαζικά μηνύματα σε διάφορους αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Advertisement

Ταυτόχρονα, ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι μετά την επίσκεψή του σε κάποιον ιστότοπο, του έχουν ενεργοποιήσει την κάμερα και τον έχουν καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Κατόπιν, ειδοποιούν ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές τους από τα social media και απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Τα μηνύματα αυτά, συνήθως έχουν τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο. Η δε αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς, αποσκοπεί στο να πειστούν οι χρήστες για το αληθινό της απειλής

Advertisement

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να:

• αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,

Advertisement

• μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,

• μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,

• αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας ( password ) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,

Advertisement

• αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά : 111 88

Στέλνοντας e – mail : ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ), με λειτουργικό σύστημα iOS – Α ndroid : FEELSAFE E – COMMERCE
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement