Αυξάνεται η on line ζήτηση για δότες σπέρματος – Τι είδους δότη προτιμούν οι ενδιαφερόμενες

Advertisement

Η on line αναζήτηση για δότες σπέρματος είναι πολύ διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, καθώς επιτρέπει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ δότη και λήπτριας και γι’αυτό οι γυναίκες λήπτριες την προτιμούν.

Η συνεχής «έκπτωση» της ποιότητας και της ποσότητας του ανδρικού σπέρματος, αλλά και το κυνήγι τις καριέρας για τις γυναίκες, έχουν οδηγήσει σε αυξημένη αναζήτηση κατάλληλων ανδρών, που μπορούν να γίνουν «δότες σπέρματος».

Ετσι, κερδίζουν έδαφος ολοένα και περισσότερο οι on line αγορές γενετικού υλικού, σύμφωνα με μελέτη από το Queensland University of Technology.

Advertisement

Τι αναζητούν, όμως, οι γυναίκες από έναν δότη σπέρματος;

Στην ίδια μελέτη – που συμπεριέλαβε δεδομένα από άνδρες ηλικίας από 23 έως 66 από την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ φάνηκε στο ότι οι γυναίκες – αντίθετα απ’ότι θα περίμενε κανείς – προτιμούν και επιλέγουν γενετικό υλικό για τα μωρά που θα φέρουν στον κόσμο, από άνδρες – δότες, οι οποίοι στα προσόντα που διαφημίζουν στα forum των sites δηλώνουν ντροπαλοί, διανοούμενοι και ήρεμοι ως χαρακτήρες.

Το άλλο εντυπωσιακό που απέδειξε η μελέτη, αναφέρεται στην επαφή που απ’ότι φαίνεται συνεχίζουν να διατηρούν οι δότες – πατέρες, με τα παιδιά που προέκυψαν από τη δωρεά του γενετικού υλικού.

Το 73% από αυτούς επικοινωνούν με τα παιδιά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου, βίντεο, ή ακόμη και με προσωπική επαφή.

Advertisement

Οι συνεντεύξεις των 56 ανδρών και αντίστοιχων γυναικών εξέπληξαν τους ερευνητές: Κατ’αρχήν αποτελεί παράδοξο το ότι οι γυναίκες έχουν ως πρώτη τους επιλογή δότες που εντοπίζουν μόνες τους μέσα από άναρχες ιστοσελίδες και forums, παρά από πιο επίσημες οδούς, όπως είναι τα Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

“Η παγκόσμια ζήτηση για τους δότες σπέρματος είναι τόσο μεγάλη, που έχει προκύψει ένα άτυπο online market, το οποίο παράγει παιδιά εκτός του επίσημου περιβάλλοντος των Κλινικών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Φαίνεται ότι οι on line αγορές μέσω διαδικτύου, διευκολύνουν περισσότερο την διάδραση και άρα την καλύτερη εξερεύνηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του δότη και ίσως γι’αυτό οι γυναίκες τις προτιμούν”, δηλώνει ο καθηγητής Stephen Whyte.

Advertisement

Ένοχο το ανδρικό σπέρμα σε 7 στις 10 περιπτώσεις υπογονιμότητας

Η αύξηση της αναζήτησης κατάλληλων δοτών γενετικού υλικού προέκυψε και εξαιτίας των αυξημένων ποσοστών υπογονιμότητας ανάμεσα στα ζευγάρια, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Εχει αποδειχθεί πως μεγάλο ποσοστό των περιστατικών υπογονιμότητας σε νέα κυρίως ζευγάρια οφείλεται σε εγγενή προβλήματα που παρουσιάζει το ανδρικό σπέρμα, σε συχνότητα περίπου 70%.

«Πράγματι, ολοένα και συχνότερα διαπιστώνουμε πως εξαιτίας διατροφικών συνθηκών, καπνίσματος, αλκοόλ και καθιστικής ζωής, το ανδρικό σπέρμα είτε παρουσιάζει προβλήματα κινητικότητας, είτε είναι ελλιπές σε αριθμό σπερματοζωαρίων, είτε παρουσιάζει δυσμορφία», υπογραμμίζει ο Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σκαρτάδος.

Advertisement

Οι περιπτώσεις υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται σήμερα με την εξέλιξη της ιατρικής που επιτρέπει την αντιμετώπιση τόσο της έλλειψης όσο και της μειωμένης ποσότητας ωαρίων στη γυναίκα, ενώ υπάρχει και θετική θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ανδρικού σπέρματος με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό που έχει σημασία», τονίζει ο Δρ. Σκαρτάδος, «είναι το ζευγάρι να μην απογοητεύεται από τις πρώτες προσπάθειες τεκνοποίησης, γιατί χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος τακτικών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών για τη σύλληψη, η οποία ανέρχεται περίπου στο 20% κατά μήνα ή στο 70% μετά τουλάχιστον ένα έτος τακτικών επαφών».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με κλινικές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών έχει μειωθεί κατακόρυφα και πολλές φορές περιορίζεται μόνο στην περίοδο των γόνιμων ημερών, γεγονός που από μόνο του δεν «αυξάνει» την πιθανότητα τεκνοποίησης.

Πηγή:iatropedia.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement