Κάποιος έψαξε γιατί τα ξεσκονόπανα είναι συνήθως κίτρινα και αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς θεωρίες

Advertisement

Το ξεσκονόπανο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα για μια νοικοκυρά. Χωρίς αυτό, δουλεία δεν γίνεται.

Αυτό βέβαια που ίσως να μην έχετε σκεφτεί ποτέ, είναι πως τόσο το παραδοσιακό ξεσκονόπανο όσο και μια σειρά νέων που έχουν κυκλοφορήσει ανά διαστήματα στην αγορά, έχουν κατά κανόνα κίτρινο χρώμα.

Για αυτή την επιμονή των κατασκευαστών στο κίτρινο χρώμα, αναρωτιόταν λοιπόν και ένας αναγνώστης του ΒΒC ο οποίος σκέφτηκε να αναφέρει την απορία και να ζητήσει να του δώσουν μια απάντηση.

Advertisement

Έτσι το BBC ερεύνησε το θέμα, ζητώντας απαντήσεις από τους ειδικούς και όπως φαίνεται υπάρχουν αρκετές θεωρίες.

Θεωρία Νο 1

Σύμφωνα με την λέκτορα Beverly Lemire η οποία ασχολείται με τον υλικό πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Alberta του Καναδά, μια πιθανή απάντηση σχετίζεται με το φυσικό, κίτρινο βαμβάκι που αρχικά εισαγόταν από την Κίνα.

Αρχικά το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν παντελόνια τα οποία οι αγγλοσάξωνες τα αποκαλούσαν «nankee» ή «breeches». Όταν τα παντελόνια αυτά φθείρονταν, τα έκοβαν και χρησιμοποιούσαν το ύφασμα για οικιακές δουλειές, δηλαδή για να καθαρίζουν.

Advertisement

Πιθανότατα βέβαια υπήρχαν και κατώτερης ποιότητας βαμβακερά υφάσματα τα οποία χρησιμοποιούνταν για το ξεσκόνισμα.

Επίσης στο The spinning World: The Global History of Cotton Textiles-2009 (O κόσμος της νηματουργίας: Η παγκόσμια ιστορία των βαμβακερών υφασμάτων) αναφέρεται πως τα παντελόνια nankee άρχισαν να φτιάχνονται στο Lancashire στα τέλη του 18ου αιώνα.

Όπως εξηγεί η η Lamine σύντομα δημιουργήθηκε μια μαζική αγορά για το συγκεκριμένο βαμβακερό ύφασμα και εκτιμά πως όσοι δραστηριοποιούνταν στην υφαντουργία φρόντιζαν να δημιουργήσουν ένα στοκ από κίτρινο βαμβάκι προκειμένου στη συνέχεια να εισπράξουν από τη ζήτηση που θα υπήρχε. Και κάπως έτσι ίσως να εξαπλώθηκε το κίτρινο ξεσκονόπανο.

Advertisement

Θεωρία Νο 2

Στο Royal Museum Greenwich πάλι, έχουν μια άλλη θεωρία που σχετίζεται με το βούτυρο και το τυρί. Όπως εξηγούν τα ξεσκονόπανα παλιότερα φτιάχνονταν από κουρέλια, δηλαδή υφάσματα που υπήρχαν ήδη σπίτι και όταν πάλιωναν άλλαζε η χρήση τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μουσείου, η μουσελίνα που χρησιμοποιείτο ως ύφασμα στην παραγωγή τυριού και βουτύρου στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν ως ξεσκονόπανο και γενικότερα ως πανί καθαρισμού.

Το κίτρινο χρώμα που είχε πάρει από το βούτυρο και τα τυριά, αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές και έτσι αργότερα όσοι δραστηριοποιούνταν στην υφαντουργία επέλεξαν να διατηρήσουν το κίτρινο χρώμα στα ξεσκονόπανα.

Advertisement

Θεωρία Νο 3

Βέβαια, το κίτρινο χρώμα των ξεσκονόπανων συνδέεται κατά μια άλλη εκτίμηση, με τις σημαίες και συγκεκριμένα με την κίτρινη σημαία που υψωνόταν παλαιότερα στα πλοία.

Σύμφωνα με τον Lee ο οποίος είναι εργολάβος συνεργείων καθαρισμού, όταν τα πλοία έπλεαν προς το λιμάνι ύψωναν μια μεγάλη κίτρινη σημασία για να δηλώσουν πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια.

Όπως προσθέτει μάλιστα ο Charles Ashburner, του Flag Institute (Ινστιτούτο Σημαιών) η σημαία με την ονομασία «Q flag» είναι κίτρινη, χωρίς κανένα άλλο σχέδιο, διακριτικό ή χρώμα. Παλαιότερα όταν υψωνόταν σε ένα πλοίο σήμαινε πως κάποιος επί αυτού ήταν άρρωστος και είχε τεθεί σε καραντίνα.

Advertisement

Στην πιο σύγχρονη εποχή, αν και σπάνια χρησιμοποιείται, δηλώνει το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια επί του πλοίου και μπορεί να γίνει επιβίβαση και να υποβληθεί σε επιθεώρηση.

Δηλώνει όμως πως δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της κίτρινης σημαίας στα πλοία και των ξεσκονόπανων, αλλά δεν το αποκλείει.

Ωστόσο «κανείς δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ως ξεσκονόπανο μια σημαία, γιατί μέχρι να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως τέτοια, θα είναι πολύ βρώμικη».

Πηγή:huffingtonpost.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement