Πασίγνωστα αντιβιοτικά συνδέονται με πρόβλημα στην καρδιά – Για ποια πρόκειται

Advertisement

Οι επιστήμονες ανέδειξαν για πρώτη φορά σχέση μεταξύ δύο τύπων καρδιακών προβλημάτων και μιας από τις πιο συχνά συνταγογραφούμενες κατηγορίες αντιβιοτικών.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, αναφέρεται ότι όσοι παίρνουν αντιβιοτικά με δραστική ουσία την φθοροκινολόνη (όπως το Ciprofloxacin) αντιμετωπίζουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αορτικής και μιτροειδούς παλινδρόμησης (κατάσταση κατά την οποία το αίμα επιστρέφει στην καρδιά) σε σύγκριση με ασθενείς που παίρνουν αντιβιοτικά με δραστική ουσία την αμοξικιλλίνη. Ο αυξημένος κίνδυνος εντοπίστηκε εντός 30 ημερών από τη χρήση.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τα ίδια αντιβιοτικά με άλλα καρδιακά προβλήματα.

Advertisement

Τι γίνεται με τα αντιβιοτικά φθοροκινολόνης

Μερικοί γιατροί συστήνουν αντιβιοτικά με φθοροκινολόνη (fluoroquinolone) έναντι άλλων αντιβιοτικών, επειδή έχουν αντιβακτηριδιακή δράση ευρέως φάσματος και υψηλά ποσοστά απορρόφησης με την εύκολη λήψη από το στόμα (αντίστοιχα με την ενδοφλέβια λήψη).

«Σου επιτρέπουν να στείλεις τον ασθενή στο σπίτι του με θεραπεία για ένα χάπι μία φορά την ημέρα», δήλωσε ο δρ. Mahyar Etminan, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών στην Σχολή Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της British Columbia.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η κατηγορία αντιβιοτικών είναι πολύ βολική, αλλά για την πλειονότητα των περιπτώσεων, ειδικά για τις λοιμώξεις που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν είναι απαραίτητα. Μάλιστα, η μη κατάλληλη συνταγογράφησή τους μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στα αντιβιοτικά καθώς και σοβαρά καρδιακά προβλήματα».

Advertisement

Πιθανή αιτία καρδιακού προβλήματος

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους βοηθά στην ενημέρωση του κοινού και των γιατρών ότι εάν οι ασθενείς παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα, όπου δεν έχει ανακαλυφθεί καμία άλλη αιτία, τα αντιβιοτικά φθοροκινολόνης θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι αιτία.

«Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι η αξιολόγηση διαφορετικών φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας για να διαπιστωθεί αν βελτιώνουν την ποιότητα της φροντίδας και αν βελτιώνουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς», δήλωσε ο δρ. Bruce Carleton.

Και πρόσθεσε: “Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, κάτι που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη συνταγογράφηση αυτής της κατηγορίας αντιβιοτικών».

Advertisement

Πώς έγινε η έρευνα για αυτά τα αντιβιοτικά και τα πιθανά προβλήματα στην καρδιά

Στο ευρύτερο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εντόπισαν 12.505 περιπτώσεις βαλβιδικής παλινδρόμησης επί συνόλου 125.020 συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν επιλεχθεί τυχαία από δείγμα άνω των 9 εκατομμυρίων ασθενών.

Μεταξύ άλλων συνέκριναν τη χρήση φθοριοκινολόνης με άλλα αντιβιοτικά, όπως η αμοξυκιλλίνη και η αζιθρομυκίνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος για αορτική και μιτροειδή παλινδρόμηση (επαναφορά του αίματος στην καρδιά) είναι υψηλότερη για όσους λαμβάνουν αντιβιοτικά φθοριοκινολόνης εντός 30 ημερών πριν από το καρδιακό επεισόδιο.

Advertisement

Ακολουθούσαν εκείνοι που τα λάμβαναν 30-60 μέρες πριν το επεισόδιο. Δεν παρατήρησαν αυξημένη αορτική και μιτροειδική βλάβη για όσους τα λάμβαναν 60-365 μέρες πριν το καρδιακό πρόβλημα.

Ο δρ. Etminan ελπίζει ότι εάν άλλες μελέτες επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να προσθέσουν τον κίνδυνο αορτικής και μιτροειδούς παλινδρόμησης στις προειδοποιήσεις τους ως πιθανές παρενέργειες από αυτά τα αντιβιοτικά και ότι τα αποτελέσματα θα ωθούσαν τους γιατρούς να συνταγογραφούν άλλες κατηγορίες αντιβιοτικών ως πρώτη γραμμή άμυνας για απλές λοιμώξεις.

Πηγή:iatropedia.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement