Υψηλή χοληστερίνη: Ποια λάθη κάνετε στη διατροφή σας και δεν «πέφτει»

Advertisement

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λιπιδίου που υπάρχει στο αίμα και σε όλα τα κύτταρα του σώματος σου.

Είναι απαραίτητο συστατικό αφού χρησιμοποιείται για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, μερικών ορμονών και άλλων ιστών.

Advertisement

Όταν τα επίπεδά της όμως, ανέβουν σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία και προβλήματα στη καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυξημένη χοληστερίνη έχουν συνήθως οι ηλικιωμένοι ή οι παχύσαρκοι, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος μπορούν να αναπτύξουν υψηλή χοληστερίνη.

Advertisement

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των ατόμων που έχουν υψηλή χοληστερίνη ακόμα και στα παιδιά και τους εφήβους. Αυτό μάλλον σε ένα μεγάλο βαθμό, οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες της ελληνικής οικογένειας.

Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει πολλή χοληστερίνη όταν τρώμε πολλά κορεσμένα λίπη – το είδος του λίπους που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ας δούμε παρακάτω τις 8 διατροφικές συνήθειες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη, όπως διαβάζουμε στο Reader’s Digest:

Για τη συνέχεια πατήστε εδώ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement