Νέα έρευνα: Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι πιο υγιείς ακόμα και όταν οι εργασιακές συνθήκες δεν είναι καλές

Advertisement

Οι γυναίκες που εργάζονται έχουν καλύτερη σωματική αλλά και ψυχική υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μάλιστα το όφελος εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και όταν έχουν δυσάρεστες εμπειρίες από τον εργασιακό τους χώρο, σημειώνουν οι συντάκτες.

Η νέα μελέτη, από το Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών Max Planck, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εργάζονταν σταθερά κατά τα πρώτα χρόνια της μέσης ηλικίας είχαν καλύτερη σωματική υγεία από τις μη εργαζόμενες γυναίκες αργότερα στη ζωή τους.

Advertisement

Επίσης, εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης τις επόμενες δεκαετίες καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές, ανέλυσαν τα στοιχεία Εθνικής Έρευνας στις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε το 1967 με περίπου 5.100 γυναίκες ηλικίας 30-44 ετών και τις ακολούθησε μέχρι τα 66-80 χρόνια τους (2003).

Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι οι γυναίκες που εργάζονταν συστηματικά με αμοιβή κατά τα πρώτα 20 χρόνια της μελέτης ανέφεραν λιγότερους περιορισμούς λόγω κακής σωματικής υγείας  και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης  κατά τα επόμενα 16 χρόνια από ό, τι οι γυναίκες που δεν εργάζονταν με αμοιβή, ενώ επιπλέον διέτρεχαν κατά περισσότερο από 25%  χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν πεθάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Advertisement

Όφελος ακόμη και με δυσάρεστες εμπειρίες

Οι συνεχείς αρνητικές εμπειρίες στην εργασία φαίνεται να επιβαρύνουν αργότερα την υγεία των γυναικών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, εκείνες που βίωναν διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, δεν τους άρεσε ιδιαίτερα η δουλειά τους και δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται αφοσιωμένες στο έργο τους είχαν φτωχότερη σωματική και ψυχική υγεία καθώς γηράσκονταν.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση εξακολουθούσαν να είναι πιο υγιείς στην πρόσφατη ζωή από ό, τι οι μη εργαζόμενες.

Advertisement

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής περιόδου που η σύνθεση του εργατικού δυναμικού ως προς το φύλο μεταβαλλόταν ταχύτατα.

«Πολλές γυναίκες στη μελέτη αυτή πήγαν να δουλέψουν σε αγροκτήματα χαμηλού επιπέδου ή παραδοσιακά ανδροκρατούμενα. Παρά τις λιγότερο ισότιμες συνθήκες, οι γυναίκες αυτές ήταν πιο υγιείς στη διάρκεια της ζωής τους από ό, τι οι γυναίκες που δεν εργάζονταν εκτός του σπιτιού», εξηγούν οι συντάκτες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές, συνεκτίμησαν το εισόδημα, την επαγγελματική τάξη και τις ώρες εργασίας, εντούτοις δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τον λόγο για τον οποίο οι εργαζόμενες γυναίκες ήταν πιο υγιείς και έζησαν περισσότερο από τις μη εργαζόμενες.

Advertisement

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι η υγεία των γυναικών ωφελείται από την απασχόληση, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και ακόμη και αν δεν έχουν πάντα τις καλύτερες εργασιακές εμπειρίες.

Για πρώτη φορά μπορέσαμε να δείξουμε μια θετική μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της εργασίας στη μέση ηλικία και της υγείας για πολλά επόμενα χρόνια, ακόμα και μετά την ηλικία συνταξιοδότησης», καταλήγουν οι συντάκτες.

Πηγή:mononews.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement