«Βροχή» τα ενοικιαστήρια στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα -Επιπλωμένα και ανακαινισμένα τα περισσότερα

Advertisement

«Μπαράζ» ενοικιαστηρίων καταγράφεται στην αγορά ακινήτων τον τελευταίο μήνα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα.

Στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, η αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση είναι αξιοσημείωτη, καθώς το «πάγωμα» του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) στρέφει τους ιδιοκτήτες στην παραδοσιακή μακροχρόνια μίσθωση.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα περισσότερα διαμερίσματα, διαθέσιμα προς ενοικίαση, είναι επιπλωμένα και πλήρως ανακαινισμένα.

Advertisement

Η έρευνα του Spitogatos

Όπως προκύπτει από έρευνα του Spitogatos, η αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων τις τελευταίες 30 ημέρες, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, είναι σημαντική, με τα αστικά κέντρα να διατηρούν την πρωτιά.

Η έρευνα συνέκρινε τον αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων (stock) προς ενοικίαση στα μέσα Απριλίου σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου 2020.

Σε κάποιες περιοχές της Αττικής η αύξηση του stock είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε Πετράλωνα  (44,40%), Νέο Κόσμο, (43,60%), το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,80%) και τον Πειραιά (27,20%).

Advertisement

Σημαντικές αυξήσεις των διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων σημειώνονται και στην περιοχή Γκάζι-Μεταξουργείο -Βοτανικός (18%), τα Ιλίσια (11,80%), τα Εξάρχεια (11,50%).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση παρατηρείται στη Λάρισα με ποσοστό 26,6%, ενώ ακολουθούν ο Βόλος με αύξηση 23,53%, το Ηράκλειο με 20,3% και η Θεσσαλονίκη με 16,1%.

Ανακαινισμένα και επιπλωμένα τα περισσότερα ενοικιαστήρια

Μια πιο αναλυτική ματιά στα δεδομένα  αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα νέα διαμερίσματα που «βγήκαν» στην αγορά προς ενοικίαση αυτές τις 30 ημέρες, είναι επιπλωμένα ή ανακαινισμένα.

Advertisement

Επομένως, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ανακαινισμένων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα Πετράλωνα και εδώ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 61,50% και ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο με 37%, η περιοχή του Νέου Κόσμου με 29,20% και το Γκάζι, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός με περίπου 21%.

Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τη διαφαινόμενη στροφή στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις έναντι των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της στον τουρισμό.

Advertisement

«Είναι ακόμα νωρίς για να προχωρήσουμε σε ασφαλείς προβλέψεις για την επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στις τιμές και τον αριθμό διαθέσιμων ακινήτων. Ωστόσο η διαφαινόμενη τάση, με βάση τα δεδομένα μας, είναι ξεκάθαρη.

Οι μεταβολές στην προσφορά διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε κάποιες περιοχές είναι αξιοσημείωτες – αν και ενδεχομένως να είναι τόσο μεγάλες ποσοστιαία σε κάποιες περιπτώσεις επειδή ξεκίνησαν από χαμηλή βάση», δηλώνει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Advertisement

Όπως προσθέτει «αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές, αν και θεωρητικά η αύξηση της ποσότητας θα φέρει μείωσή τους, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα με συνέπεια ως προς τις μέσες τιμές. Ο συνδυασμός των παλαιότερων διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, των οποίων οι τιμές πιέστηκαν ελαφρώς προς τα κάτω, και της εισροής νέων πιο «ακριβών» διαμερισμάτων στην αγορά που πίεσαν τις τιμές προς τα πάνω, έχει προς το παρόν διατηρήσει τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης χωρίς αξιόλογες μεταβολές».

«Παράλληλα, παρακολουθούμε προσεκτικά και τις τάσεις της ζήτησης, η οποία ενώ τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας είχε μειωθεί αισθητά, τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται σταθερά. Αναμένουμε ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων και τη συσσωρευμένη ζήτηση που υπάρχει, θα αρχίσει να κινείται πολύ περισσότερο η αγορά, οπότε οι ζητούμενες τιμές και η αυξημένη προσφορά διαμερισμάτων θα δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία», καταλήγει.

Πηγή:insider.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement