Νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή του φαρμάκου Τocilizumab κατά του κορωνοϊού

Advertisement

Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τους, τα οποία δείχνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) tocilizumab ωφελεί τους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19.

Είχε προηγηθεί ανάλογη προκαταρκτική ανακοίνωση προ ημερών από γαλλική επιστημονική ομάδα για το ίδιο φάρμακο.

Οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό συχνά σχετίζονται με την ενεργοποίηση στον οργανισμό τους μεγάλου αριθμού Τ-λεμφοκυττάρων, φλεγμονωδών μονοκυττάρων και αυξημένων επιπέδων κυτταροκινών, ιδίως της ιντερλευκίνης-6.

Advertisement

Το υπό δοκιμή φάρμακο τοσιλιζουμάβη μπορεί να «φρενάρει» αυτήν τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που αποβαίνει αυτοκαταστροφική για τον ασθενή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και του Νοσοκομείου Ανχούι της Χεφέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν το φάρμακο σε 21 ασθενείς ηλικίας 25 έως 88 ετών σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων όλοι πλην ενός είχαν χρειαστεί χορήγηση οξυγόνου.

Από την πρώτη μέρα της θεραπείας με tocilizumab, ο πυρετός έπεσε σε όλους τους ασθενείς στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός.

Advertisement

Μέσα σε πέντε ημέρες θεραπείας, οι 15 ασθενείς είχαν πλέον μειωμένη ανάγκη οξυγόνου, ενώ τα επίπεδα λεμφυκυττάρων και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτη φλεγμονής) είχαν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα σε δέκα και 16 ασθενείς, αντίστοιχα. Οι βλάβες στους πνεύμονες είχαν εξαφανιστεί στους 19 από τους 21 ασθενείς.

Όλοι οι ασθενείς πήραν εξιτήριο μεταξύ της δέκατης και της 31ης ημέρας μετά τη θεραπεία, ενώ δεν παρουσίασαν παρενέργειες σε αυτήν.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μολονότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είναι προκαταρκτικά, δείχνουν πως το tocilizumab μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για σοβαρά περιστατικά Covidi-19.

Advertisement

To tocilizumab μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτταροκίνης ιντερλευκίνη-6. Στους ασθενείς με πνευμονία λόγω του κορονοϊού μία «καταιγίδα κυταροκινών» μπορεί να προκληθεί ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, οδηγώντας σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές σε θάνατο.

Κυρίαρχο ρόλο ανάμεσα στις διάφορες κυτταροκίνες φαίνεται ότι παίζει η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), που συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της φλεγμονής, με την παραγωγή και άλλων κυτταροκινών, καθώς επίσης στην κινητοποίηση άλλων κυττάρων όπως μακροφάγων, ουδετερόφιλων πολυμορφοπύρηνων και κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων, τα οποία προκαλούν έντονη φλεγμονή στους πνεύμονες των ασθενών.

Η χορήγηση του tocilizumab, το οποίο μπλοκάρει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, μπορεί να ελαττώσει τους δείκτες φλεγμονής και να επιταχύνει την κλινική βελτίωση.

Πηγή:topontiki.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement