Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Στο 7,4% τα θετικά rapid test – Στα 32 έτη ο μέσος όρος

Advertisement

Πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο θετικότητας ήταν τα αποτελέσματα των rapid test που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη από τα 15 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρέθηκαν στην πόλη σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 3.402 ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν θετικά 252 δείγματα (7,4%) και μέση ηλικία τα 32 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό, δηλαδή, των θετικών στο σύνολο των τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό είχε ανέβει στο 4,4 ενώ πριν από περίπου 15 ημέρες βρισκόταν περίπου στο 3.

Advertisement

H Θεσσαλονίκη βρίσκεται από τις 6 το πρωί σε lockdown καθώς εντάχθηκε μαζί με Λάρισα και Ροδόπη στην ομάδα των περιφερειακών ενοτήτων της κατηγορίας 4 (κόκκινο) στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορίου για τον κορωνοϊό.

Για οριακή κατάσταση στις μονάδες Covid που αγγίζει και το 80% έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης.

Υπάρχουν «πολλές εισαγωγές ασθενών με COVID19» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικολος Νίτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δείγματα των rapid test που έγιναν την Πέμπτη στην πόλη έδειξαν ότι το 6,7% είναι θετικό.

Advertisement

Στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου στο οποίο βρέθηκαν θετικοί με κορωνοϊό 24-25 άτομα του προσωπικού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος στο Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρης Λουκίδης. «Οι εργαζόμενοι που δίνουν αυτή τη στιγμή στη μάχη είναι άνω των 50 ετών και εργάζονται 1 για 10 ασθενείς, είμαστε στα όρια μας», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη», δήλωσε η Τζίνα Λεπτοκαρίδου, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα μιλώντας στη Voria.gr. Η ίδια διευκρίνισε πως υπάρχουν σχέδια για όλα τα επίπεδα διασποράς και ανάλογα με την εικόνα της χώρας γίνονται συσκέψεις για να μπαίνουν σε εφαρμογή.

Την ίδια ώρα ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη ότι τα ενεργά κρούσματα στην πολη κυμαίνονται από 60.000 έως 70.000.

Πηγή:protothema

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement