Φορητή συσκευή ανίχνευσης κορωνοϊού made in Greece αναμένεται να βγει στην αγορά!

Advertisement

Μια ανάσα πριν από την εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος της βρίσκεται η νεοφυής εταιρεία Biopix-T, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας στην Κρήτη, η οποία φιλοδοξεί να βγάλει στην αγορά τη φορητή συσκευή Iris στις αρχές του νέου έτους.

Εμπνευση των εφευρετών για το όνομά της ήταν η θεότητα του ουράνιου τόξου, που ακούει στο όνομα Ιρις, κάτι που προέκυψε από τις χρωματομετρικές αναλύσεις που διεξάγει η συσκευή κατά τη διαδικασία ανίχνευσης της COVID-19. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το Iris είναι μια φορητή συσκευή για την εκτέλεση μοριακών αναλύσεων (DNA tests) που δημιουργήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing).

Advertisement

Η συσκευή είναι φορητή, μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία ανίχνευση DNA που προέρχεται από ιούς και βακτήρια ή ακόμα και από μεταλλάξεις στον άνθρωπο», αναφέρει στην «Κ» ο δρ Γιώργος Παπαδάκης, ένας από τους εφευρέτες της συσκευής και συνιδρυτής της Biopix-Τ.

«Εν ολίγοις, η συσκευή που έχουμε αναπτύξει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση COVID-19 μέσω της ανίχνευσης του RNA του κορωνοϊού, εντοπίζοντας μόλις σε 30 λεπτά την ύπαρξη ή όχι του ιού», συμπληρώνει.

«H ανίχνευση μπορεί να πραγματοποιηθεί απευθείας από βιολογικά δείγματα, όπως επιχρίσματα και σάλιο, γεγονός που επιτρέπει την εκτέλεση ενός διαγνωστικού τεστ εκτός εργαστηρίου, σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ιατρεία, ακόμα και στο σπίτι».

Advertisement

Μεγάλο «προσόν» της συσκευής –που λειτουργεί ως ένα μικρό εργαστήριο ταχείας διάγνωσης της COVID-19– είναι η εξαιρετικά οικονομική της κατασκευή και το μέγεθός της.

«Η Iris ζυγίζει μόλις 370 γραμμάρια και θα κοστίζει λιγότερο από 1.000 ευρώ. Για την κατασκευή της δεν χρειαζόμαστε ακριβά εξαρτήματα, όπως συμβαίνει με τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη μοριακή ανάλυση PCR. Τα μηχανήματα αυτά ζυγίζουν πάνω από 5 κιλά, κοστίζουν πάνω από 10.000 ευρώ και η ανάλυση του τεστ απαιτεί περισσότερο από 1,5 ώρα», εξηγεί ο κ. Παπαδάκης.

Οπως διαπιστώθηκε, η μοριακή ανίχνευση του ιού μέσω της συσκευής παρέχει το ίδιο αξιόπιστα αποτελέσματα με το κλασικό τεστ κορωνοϊού.

Advertisement

«Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, όπου επανεξετάστηκαν με επιτυχία ορισμένα δείγματα ασθενών. Δηλαδή από τα 38 θετικά δείγματα που εξέτασε το ινστιτούτο με τη δική του τεχνολογία, εμείς μέσω της Iris βρήκαμε θετικά τα 37, επιδεικνύοντας ευαισθησία πάνω από 97%. Επίσης, διαπιστώσαμε 100% ακρίβεια στα 51 αρνητικά δείγματα».

Ηδη η εταιρεία έχει κρούσεις από πολλές χώρες του κόσμου (Αφρική, Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ) για την αποστολή της συσκευής, ενώ στην Ελλάδα την έχουν προσεγγίσει μόνο ιδιωτικά θεραπευτήρια.

«Για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της Iris (clinical validation), αρχικά η συσκευή θα κατευθυνθεί σε νοσοκομεία, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα θα είναι οι πρώτοι επίσημοι πελάτες μας. Επίσης, ήδη μας προσέγγισε μια εταιρεία από την Ιταλία που δραστηριοποιείται στη διοργάνωση κρουαζιέρας».

Advertisement

Παρότι η εταιρεία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, η ανάπτυξη της συσκευής είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την επέλαση της πανδημίας. «Χρόνια ασχολούμασταν με την ανάπτυξη διαγνωστικών συστημάτων. Η τεχνολογία και η μέθοδός μας απλώς προσαρμόστηκαν για τη διάγνωση του κορωνοϊού», εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας και για τη συμβολή των υπόλοιπων ιδρυτών της Biopix-T, του δρος Αλέξανδρου Πανταζή, του Νικόλαου Φίκα, του Σέργιου Κατσαρού και της καθηγήτριας Ηλέκτρας Γκιζελή.

Η εταιρεία έχει αντλήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Iris ήταν μία από τις 23 προτάσεις σε σύνολο 450 που επιλέχθηκαν από την Κομισιόν όταν ζήτησε, στις αρχές της πανδημίας, καινοτόμους λύσεις για την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, χρηματοδοτική ενίσχυση για την εμπορευματοποίησή της παρείχε και το εγχώριο fund, Metavallon VC. «2,5 εκατ. είναι η συνολική χρηματοδότηση του μεγάλου ευρωπαϊκού έργου στο οποίο συμμετέχει η εταιρεία. Οι επενδύσεις από ιδιώτες αναμένεται να ανέλθουν τελικά στο 1,4 εκατ. ευρώ και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτά η Metavallon θα συνεισφέρει περισσότερο από το 50% και θα συμπληρωθούν από ακόμη ένα fund με έδρα στην περιοχή μας και από ιδιώτες επενδυτές με δραστηριότητες σχετικές με την παροχή υπηρεσιών υγείας», αναφέρει ο Γιώργος Καραντώνης, συνέταιρος στο Metavallon VC.

Πηγή:kathimerini

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement