Πότε και πόσα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα, ποιοι θα το κάνουν πρώτοι

Advertisement

Ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό θα παραλάβει η Ελλάδα τον Ιανουάριο και σχεδόν αμέσως θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, όπως αποκάλυψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους , μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, που παρουσιάζουν οι Κώστας Παπαχλιμίντζος και Αλεξάνδρα Καϋμένου, είπε ότι υπάρχει σχέδιο για τη διανομή, αποθήκευση των εμβολίων και διενέργεια του εμβολιασμού και έδωσε τις λεπτομέρειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε, διαπραγματεύεται με τις εταιρίες εμβολίων και τέσσερις εταιρίες θα έχουν τα εμβόλια τον Ιανουάριο, οπότε και τα περιμένουμε στη χώρα μας.

Advertisement

Η Κομισιόν έχει κάνει συμφωνίες για προμήθειες άνω του ενός δις δόσεων εμβολίων και στη χώρα μας αντιστοιχεί, όπως αποκάλυψε, το 2.4%. Οι πρώτες δόσεις, ένα εκατομμύριο συνολικά, εκτιμάται ότι θα παραληφθούν τον Ιανουάριο.

Το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, θα γνωρίζει το Υπουργείο την ακριβή ημερομηνία άφιξης του εμβολίου στην Ελλάδα.

Ποιοι όμως θα κάνουν πρώτα το εμβόλιο; Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα το καθορίσει, απάντησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, λέγοντας όμως ότι «έχουμε τις πρώτες αποφάσεις ήδη, αναμένεται καταρχήν οι υγειονομικοί και ακολούθως ευπαθείς ομάδες και άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό».

Advertisement

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δημιουργία άνω των 1.000 εμβολιαστικών κέντρων, στα οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού μέσω ψηφιακού συστήματος, «ένα πλήρως ηλεκτρονικό μητρώο εμβολιασμού ώστε να γίνει με ασφαλή και πλήρως οργανωμένο τρόπο η διαδικασία». «Θα αναπτύξουμε και άλλα συστήματα, ακόμα και κινητές ομάδες, για να εμβολιάσουν πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν», επεσήμανε επίσης ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πηγή:iefimerida

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement