Lockdown: Η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Πότε ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση, μετακινήσεις

Advertisement

Να αποδώσουν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν πριν δέκα ημέρες με την επιβολή του lockdown αναμένουν με αγωνία κυβέρνηση και επιστήμονες, την ώρα που η υπομονή των πολιτών εξαντλείται.

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν απογοητευτική, με τα κρούσματα να αγγίζουν και πάλι τα 1.500 και να βάζουν σε σκέψεις την κυβέρνηση για νέους περιορισμούς και αυστηρότερη επιβολή καραντίνας.

Ωστόσο, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του lockdown δεν έχουν φανεί ακόμα και πως αυτή την εβδομάδα θα δούμε σημαντική μείωση στις μολύνσεις, αν και τα νοσοκομεία παραμένουν στο «κόκκινο».

Advertisement

Αυτό είναι που ανησυχεί κιόλας την επιτροπή λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση. Η πίεση στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι ασφυκτική, με τις ΜΕΘ να εξαντλούνται μέρα με τη μέρα και το υπουργείο Υγείας να αναζητά εναγωνίως λύσεις στο μείζον πρόβλημα.

Στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν όλη την προσεχή εβδομάδα, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ.

Αν το Σύστημα αντέξει και αυτή την εβδομάδα και παράλληλα υπάρξει βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τότε θα πέσει στο τραπέζι το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων τομέων.

Advertisement

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. Όχι όλες οι βαθμίδες προφανώς, αλλά, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σε πρώτη φάση και στη συνέχεια τα Γυμνάσια.

Πότε θα γίνει αυτό; Στο τραπέζι έχει πέσει και η εισήγηση για 1η Μαρτίου, ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι αδύνατον. Οπότε, πιθανότατα, πάμε για 8 Μαρτίου άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Όσον αφορά τα καταστήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Καφούνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για 1η Μαρτίου.

Advertisement

Όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων την προσεχή εβδομάδα και να μειωθεί το ιικό φορτίο στις «κόκκινες» περιοχές. Ο τρόπος που θα ψωνίζουμε, αρχικά click away και… βλέπουμε.

Το ερώτημα για πολλούς είναι, τι θα γίνει το Πάσχα. Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, «θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα», εκτιμώντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βελτιωθούν.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «με σχεδόν 1500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους.

Advertisement

Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους.

Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».

Για τις μετακινήσεις όμως εκτός νομού, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Με πολλές περιοχές της χώρας στο κόκκινο, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολιάστο και την τάση φυγής των «σκασμένων» κατοίκων της Αθήνας, μια απόφαση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα ενδεχομένως να εξελίσσονταν σε καταστροφική.

Advertisement

Για το λόγο αυτό, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση επισημαίνουν πως το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό δεν υπάρχει καν στην ατζέντα, δεν συζητείται καν. Τι σημαίνει αυτό; Από μέσα Μαΐου και αν…

Πάμε να δούμε και τα δεδομένα για την εστίαση. Αν η επιδημιολογική κατάσταση σταθεροποιηθεί ή παρουσιάσει βελτίωση και δεν επιδεινωθεί μετά το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων, τότε το ζήτημα ίσως μπει στην ατζέντα των συζητήσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Πως πρώτα θα δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα ανοιχτά καταστήματα και τα σχολεία και μετά θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Σε ημερομηνίες αυτό σημαίνει… καλό τέλος Απριλίου.

Advertisement

Είναι προφανές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα είναι υπό εξέταση. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δείξουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

Πώς δηλαδή θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της ζωής στη χώρα. Στην κυβέρνηση επιθυμούν να γίνει αυτό όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κάθε μήνας με lockdown στοιχίζει στη χώρα 2,7 δισ. ευρώ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement