Δημητρακόπουλος: Δεν είναι πάντα αδίκημα το σεξ με 15χρονα παιδιά σύμφωνα με την νομοθεσία (Video)

Advertisement

Την άποψη ότι, με βάση την ελληνική νομοθεσία, υπό προϋποθέσεις το σεξ με 15χρονα παιδιά δεν είναι αδίκημα εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Όπως τόνισε συγκεκριμένα, μιλώντας στο OPEN TV, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει προστασία παιδιών και εφήβων για σεξουαλική παρενόχληση μέχρι την ηλικία των 18, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε παλαιό νόμο, που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και σύμφωνα με τον οποίο το σεξ με 15χρονα παιδιά όταν υπάρχει η συναίνεσή τους δεν είναι αδίκημα, εκτός κι αν συντρέχει ειδική σχέση όπως, για παράδειγμα, αυτή μεταξύ δασκάλου-μαθητή, σοφρωνιστικού υπαλλήλου-κρατούμενου κ.ο.κ.

Advertisement

Όπως εξήγησε, «στους ανηλίκους η ποινική προστασία είναι μέχρι τα 15 χρόνια. Αν κάποιος «πειράξει» παιδί χωρίς τη θέλησή του μέχρι 12 ετών προβλέπονται ποινές εώς 15 έτη ενώ για παιδιά από 12 εώς 14 έτη ο νόμος προβλέπει κάθειρξη 10 έτη. Για κάποιον που αποπλανήσει παιδί ηλικίας από 14 εώς 15 ετών προβλέπεται ποινή εώς 5 χρόνια».

Ωστόσο όπως παρατήρησε για περιπτώσεις από 15 εώς 18χρονών υπάρχει ποινική προστασία με ειδικές, όμως, προϋποθέσεις.

«Πρόκειται για την λεγόμενη κατάχρηση με τα παιδιά. Αν ο κατηγορούμενος αποδειχθεί ότι ήταν δάσκαλος του παιδιού ηλικίας 15 εώς 18 ετών, αν δηλαδή ήταν καθηγητής του ή γυμναστής του και τον είχαν εμπιστευθεί οι γονείς του για να φυλάει τον ανήλικο, τότε ο ενήλικας που θα πειράξει το παιδί θα πάει φυλακή μέχρι 5 χρόνια. Όταν δεν υπάρχει αυτή η σχέση δασκάλου και μαθητή, τότε η ποινική προστασία ανηλίκου είναι μέχρι 15 χρόνια. Πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, σημείωσε ο Δ. Δημητρακόπουλος.

Advertisement

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση -και αν δεν αποδειχθεί η σχέση εμπιστοσύνης- δεν είναι αδίκημα.

«Η κοινή αποπλάνηση πρέπει να πάει μέχρι τα 18 χρόνια» πρότεινε ο Δ. Δημητρακόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση Λιγνάδη τόνισε ότι έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις επικοινωνιακά, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός της Λίνας Μενδώνη δεν ήταν σωστός.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement