Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Σε αδιέξοδο χιλιάδες φοιτητές – Τέλος οι υποτροφίες

Advertisement

Εν μέσω πανδημίας καταργείται η επαναληπτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου – Χιλιάδες φοιτητές αποκλείονται από τη διεκδίκηση υποτροφίας

Αιφνιδιαστικές και δυσμενείς αλλαγές στους κανονισμούς σπουδών και υποτροφιών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, εν μέσω πανδημίας, ανεργίας και οικονομικής ύφεσης, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΕΑΠ. Όπως τονίζει, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται έτσι να διακόψουν τις σπουδές τους ή και να τις εγκαταλείψουν.

«Στη μέση του εξαμήνου και εντελώς απροειδοποίητα, το ΕΑΠ κατήργησε την επαναληπτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου (Φεβρουαρίου) με μια προσβλητική για τη νοημοσύνη των φοιτητών ανακοίνωση, που υποστηρίζει ότι άκουσε τους προβληματισμούς τους!» σημειώνει ο Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ.

Όπως επισημαίνει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι δεν πέτυχαν στην εξεταστική του Ιανουαρίου να αναγκάζονται να δώσουν τα μαθήματα στις εξετάσεις του Ιουνίου-Ιουλίου. Δηλαδή, έξι ολόκληρους μήνες αργότερα, χωρίς υποστήριξη και δυνατότητα συμμετοχής στις παραδόσεις και ταυτόχρονα με τα μαθήματα του νέου εξαμήνου.

Advertisement

Παράλληλα, χάνουν το δικαίωμα να δώσουν και στην αμέσως επόμενη εξεταστική, όπως ίσχυε, και υποχρεούνται να ξαναπληρώσουν ολόκληρα τα δίδακτρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους (και μάλιστα να τα προπληρώσουν, πολύ νωρίτερα από την έναρξη του εξαμήνου).

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ, χιλιάδες φοιτητές του ΕΑΠ έμαθαν στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τη λήξη του εξαμήνου, ότι αποκλείονται από την τρέχουσα και κάθε μελλοντική διεκδίκηση υποτροφίας.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, μεταξύ άλλων, όσοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μέσα σε 4 έτη, όσοι δηλαδή δεν επιλέγουν όλες τις ενότητες κάθε εξαμήνου εξ αρχής (και δεν καταβάλλουν, προφανώς, τα ανάλογα δίδακτρα, που θέλει να προϋπολογίσει το ΕΑΠ) δεν δικαιούνται υποτροφία αριστείας.

Advertisement

«Για τους φοιτητές που δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να αλλάξουν τις επιλογές τους, αποτελεί κατάφωρη αδικία» υπογραμμίζει ο Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ. Υπενθυμίζει δε ότι κατά κύριο λόγο η πλειονότητα των φοιτητών του ΕΑΠ είναι εργαζόμενοι, με οικογένειες και πολλές υποχρεώσεις, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του εντός 4ετίας, πόσο μάλλον όταν πρέπει να προγραμματίσουν και την καταβολή των αντίστοιχων διδάκτρων.

«Το γεγονός ότι καταργείται η επιβράβευση των καλύτερων φοιτητών με αυτόν τον “μπακαλίστικο” τρόπο, αποκλείοντας τους περισσότερους από τη διεκδίκηση υποτροφίας αριστείας, κρίνεται εντελώς απαράδεκτο» παρατηρεί.

Αναφέρει ακόμη ότι ταυτόχρονα, ανέβηκε η βάση των μορίων για τη χορήγηση των υποτροφιών κοινωνικών κριτηρίων, που λαμβάνουν υπόψη το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ., καθιστώντας ανέφικτο για πολλούς και αυτό το δικαίωμα.

Advertisement

Αφού αναφέρει ότι όλα αυτά αποφασίστηκαν την ώρα που ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης διαπιστώνει ότι η οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος είναι καλή, ο Σύλλογος Φοιτητών του προπτυχιακού προγράμματος της Δημόσιας Διοίκησης διατυπώνει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η αλλαγή των κανονισμών έγινε σύμφωνα με τις απαραίτητες τυπικές διαδικασίες (αιτιολογημένες αποφάσεις, αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δυνατότητα αναδρομικής ισχύος κ.λπ.) και τις σχετικές διατάξεις.

Ο Σύλλογος Φοιτητών του προπτυχιακού προγράμματος της Δημόσιας Διοίκησης προέβη ήδη σε διαμαρτυρία για τις αλλαγές αυτές, ενώ κατέθεσε σειρά υπομνημάτων με τους προβληματισμούς του καθώς και το αίτημα επαναφοράς των κανονισμών στους ισχύοντες κατά την εισαγωγή στο πρόγραμμα. «Από το ΕΑΠ ζητείται να αφουγκραστεί τις ανάγκες των φοιτητών του, να πράξει τα δέοντα και να λειτουργήσει όπως ο θεσμικός του ρόλος ορίζει» καταλήγει η ανακοίνωση των φοιτητών.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement