Στο τραπέζι το γενικό lockdown – Ποια σενάρια εξετάζονται

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο και τα σχολεία

ΑΘΗΝΑ. ΦΩΤ. EUROKINISSI
Advertisement

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, που έχουν θέσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και υπό τον φόβο των μεταλλάξεων του κορονοϊού, οι ειδικοί και η κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως φαίνεται, στο «τραπέζι» βρίσκεται ακόμη και η πρόταση για ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου. Εάν αποφασιστεί καθολικό lockdown, θα σημάνει αυτόματα το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση αυτή προβλέπει ότι το «γενικό απαγορευτικό» θα ισχύσει για 15 ημέρες.

Advertisement

Πρόκειται για ένα οδυνηρό μέτρο, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό και θα μπορούσε ενδεχομένως να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση της πανδημίας. Η πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση και οι αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

Σημειώνεται πως σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που εξέτασε τον χάρτη με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αποφασίστηκε ότι στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει η «μεγάλη» επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, αντί για την Παρασκευή όπως ήταν προγραμματισμένο.

Τι εξετάζεται για τις μετακινήσεις

Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα, στο «μικροσκόπιο» μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά τις μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του.

Advertisement

Ως εκ τούτου, δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό, όταν μετακινείται με το αμάξι. Εκτός αυτού, αναζητείται μία «φόρμουλα» ώστε να μπει «κόφτης» στον κωδικό 6, δηλαδή να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των sms με τον συγκεκριμένο κωδικό, που θα μπορεί να στέλνει ένας πολίτης κάθε ημέρα.

Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και να μην επαναληφθούν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολυσύχναστες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το μέτρο θεωρείται πως είναι πιθανόν να εφαρμοστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Στο «μικροσκόπιο» φαίνεται πως μπαίνει και ο κωδικός 4 για την παροχή βοήθειας. Αυτό που εξετάζεται, είναι οι πολίτες να καλούνται να αποδείξουν με κάποιον τρόπο ότι πράγματι η μετακίνησή τους αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι το πώς οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν τον σκοπό για τη συγκεκριμένη μετακίνηση.

Advertisement

Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει τελικά στις 9 το βράδυ. Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα, ήταν πολλοί οι επιστήμονες που είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, επιχειρηματολογώντας ότι με αυτό τον τρόπο προκαλείται μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο και τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον Alpha, πρόθεση της κυβέρνησης, είναι εκτός από το λιανεμπόριο να ανοίξουν άμεσα και τα σχολεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς έως τις αρχές Ιουλίου ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της τηλεκπαίδευσης.

Στο «μέτωπο» του τουρισμό, που αποτελεί και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει από τον Μάιο να δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, αλλά και των κατοίκων των νησιών, με δεδομένο ότι θα έχει αυξηθεί και η διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Επιπρόσθετα, ενόψει του καλοκαιριού, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εντάσσεται και η δημιουργία μίας καμπάνιας για την προβολή της Ελλάδας, ως μία χώρα που είναι ασφαλής από τον κορονοϊό. Παράλληλα με την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ήδη συζητείται πλέον μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, η κυβέρνηση προωθεί και διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες αυτών των χωρών να επισκεφτούν την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha.

Advertisement

«Έκρηξη» στα ημερήσια κρούσματα και τους διασωληνωμένους ασθενείς

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, «εκτοξεύθηκαν» σε 2.353, έναντι 1.176 χθες, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 16 μέσα σε μία ημέρα. Αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 422 ασθενείς με κορονοϊό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ. Επιπλέον, σε ένα 24ωρο, 23 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Τα μισά νέα κρούσματα (1.159) εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ ανησυχία επικρατεί για τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, όπου καταγράφηκαν 304 και 112 κρούσματα, αντίστοιχα.

Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η εικόνα από τα νοσοκομεία όλης της χώρας, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική με γιατρούς και νοσηλευτές να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίσουν περιστατικά covid και μη.

Η κατάσταση με τα νοσοκομεία στην Αττική είναι εξαιρετικά σοβαρή και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι τεράστιες ανάγκες, καθώς οι ΜΕΘ Covid είναι γεμάτες. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχουν δύο κενές κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ, μία στο “Γεννηματάς”, δύο στον “Ερυθρό”, τρεις στο “Σωτηρία”, τέσσερις στο “Ιπποκράτειο” και επτά στο “Αττικόν” (πρόκειται για επτά κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν σήμερα το πρωί). Στο “Σισμανόγλειο” είναι γεμάτες και οι 14 κλίνες ΜΕΘ, στο Αγία Όλγα” και οι εννέα κλίνες, στον “Ευαγγελισμό” και οι 46 κλίνες, στο ΝΙΜΤΣ και οι έξι κλίνες, στο “Ελπίς” και οι έξι κλίνες, στο “Ασκληπιείο” και οι 12 κλίνες και στο “Θριάσιο” και οι 19 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Advertisement

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στη χθεσινή εφημερία στο “Αττικόν” γέμισαν οι κλινικές βραχείας νοσηλείας κορονοϊού, ενώ αναπτύχθηκαν 41 ράντζα. Νοσηλεύονται θετικά περιστατικά και ύποπτα κρούσματα στην παθολογική κλινική, όπου βρίσκονται 19 ασθενείς άλλων παθήσεων και μάλιστα κάποιοι αιματολογικοί ασθενείς. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, εννέα ασθενείς κόλλησαν κορονοϊό.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement