Η παράταση του lockdown φέρνει οικονομικό μπλακ άουτ

Advertisement

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυρών 27 δις ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται, αυτήν την στιγμή, στα 32 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για την οικονομία για κάθε μήνα που μένει κλειστό το λιανεμπόριο είναι 1,4 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 η απώλεια τζίρου μόνον στην εστίαση ήταν 2,3 δις ευρώ.

Και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, τα διαθέσιμα χρήματα και τα δημοσιονομικά περιθώρια «είναι πεπερασμένα και οι επιπτώσεις της πανδημίας σημαντικές».

Advertisement

Οι αριθμοί και τα μηνύματα αυτά καταδεικνύουν από μόνα τους την αγωνία που διακατέχει το οικονομικό επιτελείο μετά και την νέα παράταση του lockdown, με άδηλο ακόμη τον ορίζοντα άρσης του.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών μόνον οι 25 ημέρες του «αυστηρού» lockdown στην Αττική, από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 ποσοστιαίες μονάδες – ποσοστό που σημαίνει ότι η απώλεια για το ΑΕΠ ξεπερνά τα δύο δις ευρώ.

Υπολογίζουν επίσης ότι για κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8% με 0,9 % και το πρωτογενές έλλειμμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

Advertisement

Με αυτά τα δεδομένα, και παρά την επιμονή και την ένταση της πανδημίας, η διαχείριση της κυβέρνησης προσαρμόζεται σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός στον περιορισμό του εύρους και των κονδυλίων των μέτρων στήριξης και αφετέρου στην διατήρηση του σχεδιασμού για άνοιγμα της αγοράς, εάν όχι από τις 16 Μαρτίου, τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα με τελικό στόχο την επαναλειτουργία όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα στον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά την συγκράτηση του κόστους για τα μέτρα στήριξης, το «μαχαίρι» αποτυπώνεται ήδη σε τρία πεδία: Η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν θεαματικά συρρικνωμένη, καθώς αποκλείστηκαν έξι στις 10 επιχειρήσεις.

Ανάλογη αναμένεται η τακτική και στην 7η φάση που δρομολογείται εντός του μήνα και θα έχει ύψος ενός δις ευρώ, αλλά παράλληλα θα έχει εξίσου αυστηρά κριτήρια τζίρου και επιλεξιμότητας.

Advertisement

Ο «κόφτης» με βάση τον τζίρο μπήκε ήδη και στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, γεγονός που εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα βγάλει εκτός του μέτρου περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τις αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο προϋπολογίζονται 200 εκατ. ευρώ, όταν για τις αποζημιώσεις των αναστολών Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθούν περίπου 250 εκατομμύρια.

Μοντέλο «εξατομικευμένων» και «στοχευμένων» ενισχύσεων και κινήτρων προωθείται και για το μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών: Εκεί, οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν θα πρέπει όχι μόνον να εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020, αλλά να έχουν και ζημιές. Θα πρέπει επίσης να είναι βιώσιμες και να απασχολούν από έναν έως 250 εργαζόμενους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ακόμη κι αυτά τα «συρρικνωμένα» μέτρα να μείνουν σε ισχύ για το μικρότερο δυνατό διάστημα. Ως εκ τούτου, και παρά την έκρηξη των κρουσμάτων και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Αττικής, το Μαξίμου εξακολουθεί να ποντάρει στους εμβολιασμούς, και προσδοκά σχετική μείωση του ιικού φορτίου την εβδομάδα μετά τις 13 Μαρτίου έτσι ώστε να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία πριν από το τέλος του μήνα.

Advertisement

Η επιδίωξη είναι, με την βοήθεια και των καιρικών συνθηκών, να ανοίξει και η εστίαση έως τα τέλη Απριλίου, και αμέσως μετά το Πάσχα, τον Μάιο, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δε, οι πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνεται και νέο επικοινωνιακό αφήγημα – εκείνο του συνδυασμού  της επαναλειτουργίας της αγοράς και της προόδου των εμβολιασμών με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, και της ανάδειξης της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου σε «εβδομάδα της ελευθερίας».
ΠΗΓΗ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement