Πελώνη: Στόχος μέχρι το τέλος Μαρτίου να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια – Τον Απρίλιο η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

ΦΩΤ. EUROKINISSI
Advertisement

Στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Μαρτίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου, εντός Απριλίου η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο σταδιακά ο τουρισμός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο πολίτες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τον Απρίλιο οι ροές των εμβολίων θα φτάνουν πιο γρήγορα στη χώρα.

Αναφορικά με τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι τα γεγονότα διερευνώνται, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων.

Advertisement

Η τοποθέτηση της Α. Πελώνη

Για την πανδημία

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος.

Αποδεικνύεται, όμως, για άλλη μια φορά, ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%.

Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού.

Advertisement

Για τους εμβολιασμούς

Η στρατηγική μας παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19.

Ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Advertisement

Σημειώνεται ότι με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού.

Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα υιοθετηθεί στις, 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την Πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά την οικονομία

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- η ύφεση στη χώρα μας το 2020 υπήρξε βαθιά. Σύμφωνα ωστόσο με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμάται στο 8,2% του Α.Ε.Π., αντί για διψήφια ποσοστά που προβλέπονταν. Και βέβαια δεν θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση όπως ήθελαν οι Κασσάνδρες.

Με βάση νεότερα στοιχεία της Eurostat (5 Μαρτίου), η Ελλάδα σημείωσε το 2020 χαμηλότερη ύφεση από την Ισπανία (11%), την Ιταλία (8,9%), και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία (8,1%) χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης εξάρτησης από τον τουρισμό.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι -με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat- η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα στο 3ο και το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς το Α.Ε.Π. της χώρας μας ανάμεσα στα τρίμηνα αυτά αυξήθηκε κατά 2,7%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης κινήθηκε κατά το ίδιο διάστημα καθοδικά (ύφεση 0,6%).

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας

Ιδιαίτερα αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι πολιτικές της Κυβέρνησης στο μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (4 Μαρτίου) μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα κατάφεραν, όχι μόνο να μην έχουν αύξηση, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να σημειώσουν μια μικρή μείωση της ανεργίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, ειδικά για εργαζόμενους και ανέργους, εφάρμοσε μέτρα που έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ και αναπτύχθηκαν σε τέσσερις πυλώνες.

-Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα μέτρα στήριξης για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενους ανάμεσα στα οποία η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Advertisement

– Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη στήριξη σε 755.000 ανέργους, με επιδόματα τακτικής ανεργίας, επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων.

-Ο τρίτος πυλώνας αφορά προγράμματα ΕΣΠΑ για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, από την εφαρμογή των οποίων έχουν ωφεληθεί περίπου 47.000 συμπολίτες μας. Και

– Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη με αποφάσεις για 500.000 συμπολίτες μας όπως η διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας καθώς και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Advertisement

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το Α.Ε.Π. και την απασχόληση δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές. Η Ελλάδα -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σε σχετική ανάρτησή του- ανατρέπει με τον χειρισμό της κρίσης COVID-19 τα στερεότυπα, καθώς παρά την εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του Α.Ε.Π. δείχνουν ότι η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε, σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών και μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία. Θα συμβάλλουν σ’ αυτό η εμπιστοσύνη που απέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, η στήριξη που παρέχεται σήμερα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και βέβαια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορούμε έτσι να στρέφουμε με αισιοδοξία τα βλέμματα στην επόμενη μέρα που δεν πρόκειται να αργήσει.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Οι απαντήσεις της κ. Πελώνη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

  • Οι εικόνες που είδαμε στη Νέα Σμύρνη μας ενόχλησαν όλους. Τα περιστατικά δημιουργούνται. Η αλληλουχία των γεγονότων όμως δεν αλλάζει. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν, επιδιώκει δημιουργία συνθήκες κοινωνικές έντασης. Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων όπου δεν τηρούνται τα μέτρα.
  • Υπάρχει ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα που δείχνει ξυλοδαρμό ενός πολίτη.
  • Υπάρχουν πρόσωπα γνωστά και περιστατικό που διερευνάται. Πρόσωπα φαίνονται στην κάμερα. Δεν το έδωσε το βίντεο η κυβέρνηση στη δημοσιότητα.
  • Τα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη είναι υπό διερεύνηση. Αν και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.
  • Είχαμε έντεκα τραυματίες αστυνομικούς εκτός από συλλήψεις.
  • Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση.
  • Δεν γνωρίζω εξελίξεις για την υπόθεση Παππά και Λαγού.
  • Υπήρξε επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη σήμερα ενόψει της Πενταμερούς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • Ο κ. Δένδιας είναι σήμερα στην Αίγυπτο και στην ατζέντα είναι η ενεργειακή συνεργασία. Ολα τα ζητήματα συζητούνται με σεβασμό και ειλικρίνεια.
  • Σχεδιασμός είναι μέχρι το τέλος του μήνα να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Τον Απρίλιο ελπίζουμε να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και από τον Μάιο σταδιακά ο τουρισμός.
  • Αναφορικά με την Επιτροπή Αλιβιζάτου, υλοποιούνται οι προτάσεις και τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη.
  • Αναμένουμε την απάντηση της Τουρκίας για τις διερευνητικές επαφές. Προσβλέπουμε στο διάλογο.
  • Υπάρχει Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Επαναλαμβάνω ότι οποιαδήποτε συζήτηση ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική με την υφιστάμενη συμφωνία.
    Πηγή
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement