Δοκιμάζουμε το νέο Opel Corsa e

Advertisement

Η επιτυχημένη σε πωλήσεις πορεία του Corsa των προηγούμενων ετών αναμένεται να συνεχιστεί και με το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής της εταιρείας. Το Opel Corsa e. Με πωλήσεις άνω των 13,6 εκατομμυρίων μονάδων από το 1982, το Corsa e θέλει τώρα να προσφέρει στους κατόχους του την ευκαιρία για μετακινήσεις με μηδενικούς ρύπους.

Τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα βάρους 345 κιλών με μέγιστη ισχύ 136 ίππους (100 kW) και ροπή 260 Nm. Η κίνηση γίνεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς. Διαθέτει μπαταρία ιόντων λιθίου 50 kWh, η οποία με ταχυφορτιστή μπορεί να φορτιστεί στο 80% μέσα σε μισή ώρα, ενώ υπάρχουν και άλλες δυνατότητες φόρτισης.

Στην απλή πρίζα του σπιτιού θα χρειάζεται πολλές ώρες, ενώ με wall box η πλήρης φόρτιση έρχεται μέσα σε 7,5 ώρες. Η κατάσταση φόρτισης μπορεί να ελέγχεται μέσω της εφαρμογής myOpel, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του χρόνου και του κόστους φόρτισης. Η αυτονομία με ιδανικές συνθήκες οδήγησης φθάνει τα 337 χιλιόμετρα, ενώ η μπαταρία καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων.

Advertisement

Η πρόκληση της ηλεκτροκίνησης έγινε αφορμή να μπούμε σε νέο τρόπο σκέψης. Στα περισσότερα από 400 χιλιόμετρα που διανύσαμε, εντός και εκτός πόλης, είχαμε στη διάθεσή μας τρία προγράμματα οδήγησης. Το Normal, το Eco και το Sport.

Στο πρόγραμμα Eco συντελούνται όλες εκείνες οι λειτουργίες για να υπάρξει μεγάλη οικονομία, με την απόκριση του γκαζιού και των επιδόσεων να μην είναι σε υψηλό επίπεδο και οι όποιες αλλαγές της ταχύτητας να γίνονται σταδιακά.

Στο πρόγραμμα Normal τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται καλύτερα, με τις επιδόσεις να ανεβαίνουν σε μεγάλο βαθμό. Εκεί που γίνεται ένα διαφορετικό αυτοκίνητο είναι στο πρόγραμμα Sport, που αλλάζει εντελώς η χαρτογράφηση και αναβαθμίζεται αισθητά ως προς την απόκριση και τη δυναμική συμπεριφορά.

Advertisement

Οι επιδόσεις για ένα αυτοκίνητο πόλης μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές. Ειδικά όταν αποφασίσαμε να έχουμε το πρόγραμμα Sport. Με δυνατό όπλο την επιτάχυνση από τα 30χλμ/ώρα μέχρι 80χλμ/ώρα, δηλαδή τις ταχύτητες που κατά βάση χρησιμοποιούμε για να κινηθούμε εντός πόλης ή περιφερειακά αυτής. Από τη στάση μέχρι τα πρώτα 50χλμ/ώρα το Corsa-e χρειάστηκε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, ενώ από την στάση μέχρι τα πρώτα 100χλμ/ώρα χρειάστηκαν 8,1 δευτερόλεπτα.

Η δυναμική σπορ εμφάνιση έχει και τις ανάλογες διαστάσεις. Με μήκος 4,06 μέτρα, παραμένει ένα ευέλικτο, πρακτικό πενταθέσιο πόλης, ενώ η γραμμή οροφής παραπέμπει σε μοντέλο coupé και είναι 48 χιλιοστά χαμηλότερη από αυτή του απλού μοντέλου.

Η θέση οδήγησης ήταν πολύ καλή και βρίσκεται 28 χιλιοστά χαμηλότερα. Αν και το ύψος του αυτοκινήτου μειώθηκε, δεν θυσιάστηκε η άνεση των πίσω επιβατών που έχουν αρκετό χώρο στη διάθεσή τους. Επίσης, στις διαφορές σε σχέση με το απλό Corsa μπορούν να προστεθούν και τα κατά 12 χιλιοστά φαρδύτερα μετατρόχια και 7 χιλιοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο.

Advertisement

Το Corsa-e βασίζεται στη σπονδυλωτή πλατφόρμα Common Modular Platform (CMP) του ομίλου PSA, πάνω στην οποία φιλοξενούνται τα Peugeot 208 και το DS3 Crossback στις αντίστοιχες ηλεκτρικές εκδόσεις τους.

Εξωτερικά μάς άρεσαν οι προβολείς Led, μαζί με την αρχιτεκτονική σχεδίαση των φλας, η μπροστινή μάσκα με τις ακμές της, οι ιδιαίτερες μόνο για την ηλεκτρική έκδοση ζάντες και οι τριγωνικοί πίσω προβολείς, ενώ οι γενικότερες γραμμές στα πλάγια τονίζουν τη σπορ και δυναμική εμφάνιση.

Η μετατροπή του συμβατικού Corsa σε ηλεκτρικό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς για να τοποθετηθούν οι μπαταρίες, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές έπρεπε να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τον όγκο και τα 345 κιλά των συσσωρευτών.

Advertisement

Το εμπρός υποπλαίσιο ενισχύθηκε για αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας, ενώ άλλαξε η ρύθμιση των ελατηρίων, των αμορτισέρ και της κρεμαγέρας. Η μπαταρία τοποθετήθηκε χαμηλά για να χαμηλώσει, παράλληλα, το κέντρο βάρος του ηλεκτρικού μοντέλου κατά 10%. Η συστοιχία των μπαταριών έχει σχήμα «H», με το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους να συγκεντρώνεται κάτω από τα πίσω καθίσματα και ένα μικρότερο μέρος κάτω από τα εμπρός.

Στο ηλεκτρικό μοντέλο της Opel δεν έλειπαν όλες οι τεχνολογίες και τα συστήματα υποστήριξης οδηγού, που κατά κανόνα χαρακτηρίζουν ανώτερες κατηγορίες οχημάτων. Ωστόσο, σε αυτό το μοντέλο κάνουν το ντεμπούτο τους το προσαρμοζόμενο, αντιθαμβωτικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix, καθώς και τα οκτώ στοιχεία LED, ελεγχόμενα από μία εμπρός κάμερα υψηλής ανάλυσης νέας γενιάς, που προσαρμόζουν συνεχώς τη φωτεινή δέσμη ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και το περιβάλλον.

Προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού αυξάνουν αισθητά το επίπεδο ασφάλειας, ενώ παράλληλα είχαμε στη διάθεσή μας νέα εμπρός κάμερα, σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης, σύστημα προστασίας flank-guard που λειτουργεί με αισθητήρα, προειδοποίηση κινδύνου ατυχήματος και το σύστημα υποβοήθησης πλαϊνού τυφλού σημείου.

Advertisement

Νέα συστήματα infotainment διασφαλίζουν πλήρη συνδεσιμότητα. Είχαμε στη διάθεσή μας την κορυφαία πρόταση Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής 10΄΄ με λειτουργίες Live Navigation με ενημέρωση για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, καθώς και άμεση σύνδεση με τις υπηρεσίες οδικής βοήθειας και κλήσης έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα infotainment περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες Apple Car Play και Android Auto, που μας πρόσφεραν απόλυτη ελευθερία επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Παράλληλα, είχαμε στη διάθεσή μας και τη δυνατότητα επαγωγικής φόρτισης, όπως και πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας που παρέχει πανοραμική απεικόνιση 180 ° της περιοχής πίσω και γύρω από το αυτοκίνητο.

Στον δρόμο μάς άρεσε η ήσυχη οδήγηση. Μπορεί να μιλάμε για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που κατά βάση είναι ήσυχο λόγω της ανυπαρξίας κινητήρα εσωτερικής καύσης, όμως η ηχομόνωση έπαιξε τον ρόλο της ακόμη και στις υψηλές ταχύτητες που δεν επέτρεψε να μπουν στην καμπίνα διάφοροι εξωτερικοί θόρυβοι. Αν και μιλάμε για να αυτοκίνητο πόλης, εντούτοις οδηγικά δεν διαφέρει από την απλή έκδοση. Σβέλτο, δυνατό και ευέλικτο, η κίνηση στην πόλη αποτελεί πραγματική απόλαυση. Μας άρεσε ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας του.

Με όλες τις απαραίτητες λειτουργίες να βρίσκονται άμεσα στη διάθεσή μας, είχαμε διαρκώς την ενημέρωση για τα υπόλοιπα ποσοστά ενέργειας της μπαταρίας και την κατάσταση ανάκτησης, η οποία συντελείτο κάθε φορά που αφήναμε το πόδι μας από το γκάζι, «ρόλαρε» ή πατούσαμε το φρένο. Επίσης, στην οθόνη πίσω από το τιμόνι είχαμε την επιλογή να βάλουμε τον χάρτη ή να βλέπουμε γενικές ενδείξεις κατά τη διάρκεια της οδήγησής μας. Η μπαταρία σε υψηλές ταχύτητες χάνει εύκολα μεγάλο μέρος της ενέργειάς της, ενώ αντίθετα όταν το οδηγήσαμε μέσα στην πόλη η ενέργεια διατηρήθηκε, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα αυτοκίνητο πόλης, παρά τα συνολικά 1.455 κιλά.

Advertisement

Το μηδενικών ρύπων μοντέλο που οδηγήσαμε μπορούμε να το αποκτήσουμε στην τιμή των 31.900 ευρώ. Τιμή που σίγουρα αξίζει, καθώς μας βάζει σε μία νέα εποχή, αυτή της ηλεκτροκίνησης, όπου θα πρέπει να θεωρούμε ότι όλες οι μετακινήσεις μας μέσα στις πόλεις θα πρέπει να γίνονται με μηδενικούς ρύπους.

AMΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement