Το πιο επικίνδυνο τυρί του κόσμου

Advertisement

Λέγεται Κάζου Μάρζου, παράγεται στη Σαρδηνία και έχει ένα πολύ περίεργο συστατικό που το κάνει να ξεχωρίζει.

Στην όχι και τόσο μακρινή Σαρδηνία, παράγεται ένα περίεργο τυρί. Ονομάζεται Κάζου Μάρζου (Casu Marzu) και το 2009 ανακήρυξε ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο από το Γκίνες.

Και αυτό γιατί μέσα βρίσκονται σκουλήκια. Για την ακρίβεια, οι παραγωγοί το αφήνουν να γεμίσει σκουλήκια επί τούτου.

Advertisement

Από πρόβειο γάλα φτιάχνεται το πεκορίνο, το οποίο αφήνουν να σαπίσει. Έτσι μαζεύει μύγες (συγκεκριμένα ονομάζονται Piophila casei), οι οποίες κάνουν τα αυγά τους στις ρωγμές που σχηματίζονται στο τυρί. Μετά δημιουργούνται τα σκουλήκια, τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο τυρί, προς το κέντρο, καταναλώνουν τις πρωτεΐνες προκαλώντας τη διάσπαση των λιπαρών του τυριού. Η υφή του τυριού γίνεται πολύ μαλακή, με παρουσία λίγου υγρού. Ετσι μετατρέπουν το προϊόν σε ένα μαλακό κρεμώδες τυρί.

Στη συνέχεια, οι τυροκόμοι ανοίγουν το πάνω μέρος -το οποίο είναι σχεδόν άθικτο από τα σκουλήκια- συλλέγοντας το κρεμώδες τυρί. Κάποιοι από τους ντόπιους τρώνε μάλιστα στο τυρί όπως είναι, με τα σκουλήκια του.  Θεωρείται από τους λάτρεις της Σαρδηνίας ως μη ασφαλές για βρώση όταν έχουν πεθάνει οι προνύμφες στο τυρί. Εξαιτίας αυτού, τρώγεται συνήθως μόνο τυρί στο οποίο οι προνύμφες είναι ζωντανές, με την εξαίρεση του τυρί που έχει τοποθετηθεί στο ψυγείο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο των σκουληκιών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement