Lockdown: Τα σενάρια για το λιανεμπόριο – Η 29η Μαρτίου και η 6η Απριλίου

Advertisement

Μετά τα κομμωτήρια, σειρά έχει το λιανεμπόριο. Πότε όμως και με ποιον τρόπο; Αυτό μένει να αποφασιστεί.

Η κυβέρνηση έχει πολλάκις το τελευταίο διάστημα διαμηνύσει ότι προτεραιότητα στο σχεδιασμό της είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το πότε όμως και το πως μένει ακόμη να αποφασιστεί.

Μετά τα κομμωτήρια και υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, που επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου, το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε το επόμενο βήμα χαλάρωσης του lockdown να αφορά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων από την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Όμως αυτό δεν έχει κλειδώσει ακόμη, καθώς η επιτροπή φέρεται να εξετάζει και το σενάριο της 6ης Απριλίου για το άνοιγμα της αγοράς.

Τίθεται επίσης το ερώτημα με ποιο τρόπο θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα. Ο εμπορικός κόσμος και η κυβέρνηση δεν θα ήθελαν να επανέλθει η μέθοδος του click away, η οποία δεν στάθηκε ιδιαίτερα αποδοτική για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Η κυβέρνηση έχει εξάλλου έτοιμο το νέο πενταψήφιο αριθμό 13032, όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να στέλνει ένα μήνυμα την ημέρα και θα έχει περιθώριο τριών ωρών για να ολοκληρώσει τις αγορές του.

Advertisement

Πολλοί λοιμωξιολόγοι ωστόσο επιμένουν στο click away, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο για μεικτό σύστημα, δηλαδή και παράδοση εκτός και ειδικό νέο SMS.

Το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο νέου γύρου διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και επιτροπής αυτή την εβδομάδα, ανάλογα και με την επιδημιολογική πορεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι το επόμενο βήμα, όπως διαμήνυσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του χθες στο Βήμα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ειδικότερα ότι η στρατηγική της κυβέρνησης τώρα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον, την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, την αντιμετώπιση της διασποράς όπου εκδηλώνεται έξαρση της πανδημίας και μία ακόμα πιο εκτεταμένη στρατηγική testing. Και δεύτερον, τη “μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μία ανάσα ελευθερίας. Και, στη συνέχεια, με ρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν προσεκτικά οικονομικές δραστηριότητες.”

Advertisement

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι: “Οι πολίτες θα εκτιμήσουν αυτήν την βαλβίδα εκτόνωσης και έτσι θα πεισθούν να επανέλθουν στην τήρηση των κανόνων που έχουν ατονήσει. Να κάνουμε, δηλαδή, τα βασικά: Να κρατάμε αποστάσεις, να αποφεύγουμε συγχρωτισμούς και τη μετάδοση εντός της οικογενειακής εστίας. Και να φοράμε μάσκα. Μας βοηθάει άλλωστε και ο καιρός, μας βοηθάνε και οι εμβολιασμοί.”

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement