Λιανεμπόριο: Προς αρχές Απριλίου το άνοιγμα – Κρούσματα και πίεση στα νοσοκομεία δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης

Advertisement

Αδύνατο μοιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου με βάση τα τελευταία δεδομένα για τον κορωνοϊό, καθώς τόσο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, όσο και η πίεση στα νοσοκομεία -ειδικά της Αττικής- δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.707 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ ωστόσο, περίπου 15.000. Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς εισαγωγές ασθενών με Covid-19, που αποτυπώθηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο σε φωτογραφία από το βράδυ της Κυριακής με ουρές ασθενοφόρων στον «Ευαγγελισμό», αλλά και οι 681 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας θέτουν στο επίκεντρο τις αντοχές του ΕΣΥ. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, χθες ανακοινώθηκε η επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι από σήμερα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία της Αττικής.

Τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται να οδηγούν σε δεύτερη μοίρα το άνοιγμα των υπόλοιπων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και ειδικά του λιανεμπορίου, υπό τον φόβο της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι, μετά το άνοιγμα από χθες των κομμωτηρίων, των κέντρων περιποίησης άκρων, των πάρκων και των αρχαιολογικών χώρων, το άνοιγμα της αγοράς φαίνεται να μετατίθεται από τις 29 Μαρτίου για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Advertisement

Προς αρχές Απριλίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Οπως φαίνεται, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου θα εξεταστεί από τις αρχές Απριλίου -μάλιστα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποφεύγουν να μιλούν για ημερομηνίες, καθώς όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως η παράταση στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θα «σπρώξει» για αργότερα και το άνοιγμα σχολείων και φυσικά της εστίασης. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση στο θέμα των σχολείων έχει θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των λυκείων, ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση η πρόθεση είναι να επαναλειτουργήσει με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας πριν από το Πάσχα.

Πέτσας: Αδύνατον να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε άλλωστε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

Advertisement

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε, επίσης, πως εφόσον χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες επιτάξεις κλινικών και υπηρεσιών, ωστόσο διευκρίνισε πως είναι μια διαδικασία που κοστίζει.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Τέλος, ο κ. Πέτσας έκλεισε με την ευχή αυτό να είναι το τελευταίο lockdown που ζούμε.

Advertisement

Και η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι ειδικοί μίλησαν για άνοιγμα της αγοράς και δραστηριοτήτων εφόσον όμως το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκαν και τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης που στοχεύουν στην αποσυμπίεση των πολιτών, αλλά όπως εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα.

Τι λένε οι ειδικοί για το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Αρνητικοί στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και ειδικά της αγοράς εμφανίζονται και οι ειδικοί, με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιο Σκουτέλη, να χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς, υπό αυτές τις συνθήκες της πανδημίας.

«Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μη μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», τόνισε μιλώντας στο Mega ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με την τωρινή κατάσταση με τον ιό στη χώρα.

Advertisement

Παράλληλα, όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της κοινωνίας είπε: «Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν, η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία, π.χ., είναι κυβερνητικό θέμα. Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία, προφανώς δεν είναι θέμα μιας ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν. Η ιατρική επιτροπή δεν μπορεί να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων. Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε. Θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν μαζί με το άνοιγμα. Και για τα σχολεία συζητάμε».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ότι με μείωση των κρουσμάτων σταδιακά μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες, να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement