Νέα μελέτη για μελλοντικά εμβόλια στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Advertisement

Μια νέα υπολογιστική μελέτη από το Εργαστήριο Φυσιολογίας και την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με πρώτη συγγραφέα την Ερασμία Ρουκά και τους Κώστα Γουργουλιάνη και Σωτήρη Ζαρογιάννη δείχνει ότι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο SARS-CoV-2, θα μπορούσε να είναι στόχος για μελλοντικά εμβόλια.

Η μελέτη δημοσιεύεται τις επόμενες μέρες στο American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology και αναφέρεται σε προχθεσινό δελτίο τύπου που εξέδωσε η American Physiological Society προχθές.

Η αυξημένη φλεγμονή που οδηγεί στην «καταιγίδα κυτταροκινών», πλήττει μερικούς ασθενείς με COVID-19. Ο SARS-CoV, ο ιός που προκάλεσε το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στην Ασία το 2003, κωδικοποιεί τρεις πρωτεΐνες – που ονομάζονται ιοπορίνες – που παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση φλεγμονωδών απαντήσεων του ανοσοποιητικού.

Μελέτες έδειξαν ότι η ιοπορίνη E του SARS-CoV-2 έχει ομοιότητα 94,7% με την ιοπορίνη E του SARS-CoV, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ότι οι δύο πρωτεΐνες έχουν παρόμοιες λειτουργίες. Αυτά τα ευρήματα, δείχνουν ότι η SARS-CoV-2 ιοπορίνη E θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας πολλά υποσχόμενος στόχος δημιουργίας εμβολίων για την πρόληψη αυτής της καταστροφικής έκβασης της νόσου.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement