Ποιοι είναι οι δύο Έλληνες που διεκδικούν Όσκαρ

Advertisement
Πρόκειται για δύο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν στο εξωτερικό, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ και ο Γιώργος Λαμπρινός.

Ποιος είναι ο Φαίδων Παπαμιχαήλ που διεκδικεί το αγαλματίδιο για τη «Φωτογραφία»

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σε μικρή ηλικία έφυγε με την οικογένειά του -πατέρας του είναι ο εικαστικός Φαίδων Παπαμιχαήλ που υπήρξε και στενός συνεργάτης του Τζον Κασσαβέτη- για την Αμερική.
Μεγαλώνοντας μέσα στον χώρο του κινηματογράφου, γρήγορα τον γοήτευσε η Έβδομη Τέχνη. Έτσι βρέθηκε να σπουδάζει φωτογραφία και τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Η πρώτη του δουλειά ήταν στην ταινία «Dance of the Damned» το 1988.
Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Τζέιμς Μάνγκολντ, ο Αλεξάντερ Πέιν, ο Όλιβερ Στόουν ως διευθυντής φωτογραφίας, ενώ έχει σκηνοθετήσει και δύο ταινίες, το «Showtime Sketch Artist» το 1992 και δύο χρόνια αργότερα το «Dark Side of Genius».
Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι μέλος της Αμερικανικού Σωματείου Κινηματογραφιστών από το 2000.

Ποιος είναι ο Γιώργος Λαμπρινός που διεκδικεί Όσκαρ

Ο Γιώργος Λαμπρινός, από την άλλη, διεκδικεί το Όσκαρ 2021 στην κατηγορία «Μοντάζ» για το «The Father» του Φλοριάν Ζελλέρ. Ο κ. Λαμπρινός έχει ήδη βραβευθεί για την ίδια ταινία στα βραβεία της Ένωσης Κριτικών του Λος Άντζελες και στα British Independent Film Awards.
Ο Γιώργος Λαμπρινός, γιος του σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού, τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι και στο ενεργητικό του έχει σημαντικές συνεργασίες.
Έγινε ευρύτατα γνωστός από τη δουλειά του στο «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά.
Έχει επίσης κερδίσει στο παρελθόν μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία μικρού μήκους «Avant que de Tout Perdre» του Ξαβιέ Λεγκράν, αλλά και ένα βραβείο Σεζάρ (το αντίστοιχο γαλλικό Όσκαρ) για την ίδια ταινία.

Με το Βραβείο Σεζάρ όμως τιμήθηκε και για το «Μετά το Χωρισμό» και πάλι σε σκηνοθεσία του Λεγκράν το 2019 ενώ έχει αποσπάσει και το Βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το «Xenia» του Πάνου Χ, Κούτρα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement