Οδηγός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Πώς θα λειτουργεί, ποιος θα το εκδίδει, πότε ξεκινά -Τα 8 «SOS»

Advertisement

Εναν οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πιστοποιητικό παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid θα ξεκινήσει την αποστολή του από την Ελλάδα, η οποία θα το εκδίδει σύμφωνα με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Advertisement

Η παρουσίαση έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), το οποίο είναι ένας από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποίησαν το έργο, από κοινού με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Πιερρακάκης: Ενα από τα μεγαλύτερα έργα διαλειτουργικότητας στην ΕΕ

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υποδέχτηκε και ξενάγησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στα γραφεία του ΕΔΥΤΕ και ακολούθησαν συνομιλίες με τα στελέχη του φορέα που ανέλαβαν την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θέτει σε λειτουργία τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς ο σχετικός Κανονισμός τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.

Advertisement

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ξεκίνησε την παρουσίαση με μια σύντομη αναφορά στη φιλοσοφία πάνω στην οποία υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός για την οργάνωση των ραντεβού εμβολιασμών. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις λεπτομέρειες του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο διευκόλυνσης των πολιτών, που ταυτόχρονα σέβεται απόλυτα και προστατεύει αποτελεσματικά τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η τελική μορφή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαλειτουργικότητας στην ΕΕ» και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πνεύμα ηγεσίας που επέδειξε ως προς την υιοθέτηση και την υλοποίηση του πιστοποιητικού.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο τεχνικό κομμάτι του έργου, καθώς πρόκειται για «ένα σύνθετο τοπίο από διαφορετικά μητρώα, βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες».

Advertisement

Όπως σημείωσε, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID «αποτελεί μια »ψηφιακή χορογραφία» μεταξύ πολλαπλών οργανισμών και κρατών-μελών, με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε τη σπουδαιότητα των κοινών προδιαγραφών του πιστοποιητικού για όλα τα κράτη-μέλη και ανέλυσε την αρχιτεκτονική διασύνδεσης των ελληνικών πληροφοριακών συστημάτων που οδηγούν στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.

Τέλος, παρουσίασε σε πραγματικό χρόνο τόσο τη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού μέσω του gov.gr όσο και τον μηχανισμό ελέγχου της γνησιότητας και της ακρίβειάς του.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement