Βέλγιο: Aνεβαίνει η στάθμη του ποταμού Μεύση – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Την εκκένωση των παραποτάμιων συνοικιών της Λιέγης ζητούν οι αρχές –

Advertisement

Η στάθμη του ποταμού Μεύση συνεχίζει να ανεβαίνει στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, και χιλιάδες κάτοικοι των παραποτάμιων συνοικιών θα πρέπει να εγκαταλείψουν, αν μπορούν, τα σπίτια τους, προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές κάνοντας λόγο για μια «έκτακτη κατάσταση κρίσης».

«Τους συμβουλεύουμε να κατευθυνθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο της Λιέγης. Αν δεν είναι εφικτή η εκκένωση (της κατοικίας), συστήνουμε στους πολίτες να ανέβουν στους πάνω ορόφους και να μην διακινδυνεύσουν» αναφέρεται στο μήνυμα των αρχών που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών της Βαλλονίας, εντός των προσεχών ωρών η στάθμη του νερού μπορεί να ανέβει 1,5 μέτρο πάνω από το επίπεδο όπου βρίσκεται τώρα.

Advertisement

Η Λιέγη, μια πόλη 200.000 κατοίκων, είναι η τέταρτη σε μέγεθος στο Βέλγιο. Οι συνοικίες που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης του ποταμού είναι οι Κορονμέζ, Σεν-Λεονάρ, Ουτρεμέζ και το κέντρο της πόλης.

Ο ποταμός Μεύσης ενώνεται στο επίπεδο της Λιέγης με παραποτάμους από το νότιο και το ανατολικό Βέλγιο, στους οποίους ο όγκος του νερού έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Οι κοινότητες (Τε, Πεπινστέ, Σπα…) που βρίσκονται δίπλα στους παραποτάμους αυτούς, όπως στον Ουρτ και τον Βεσντρ, κατακλύσθηκαν από τα νερά από χθες Τετάρτη. Πλημμυρισμένο είναι και μεγάλο μέρος της πόλης Ανγκλέρ, στις όχθες του ποταμού Ουρτ.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, από τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι σε όλη τη χώρα, οι τέσσερις εκ των οποίων στην περιφέρεια του Βερβιέ.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement