Απ. Ζαούτσος: Ο Λαρισαίος δημιουργός ρομποτικών Jurrasic Park στην Κίνα

Advertisement

Έξι χρόνια στο απέραντο «εργοστάσιο» του πλανήτη Γη, την Κίνα, ο Λαρισαίος στην καταγωγή Αποστόλης Ζαούτσος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην μικρότερη από τις πόλεις στις οποίες έχει εργαστεί: την Guilin. Εκεί, στα βόρειοανατολικά της αυτόνομης περιοχής Guangxi Zhuang, σε μια «πεντακάθαρη με τουριστικό πρόσημο» πόλη, το κέντρο της οποία κυκλώνουν δύο ποτάμια και τέσσερις λίμνες ο κ.Ζαούτσος επιβλέπει γιγαντιαίο πρότζεκτ δημιουργίας ενός συμπλέγματος ψυχαγωγίας για τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας.

«Είναι η νέα τάση στην Κίνα, μια τάση που θα κατακτήσει και τον υπόλοιπο πλανήτη τα επόμενα χρόνια ως συνολική πρόταση. Είμαι σε θέση επιβλέποντος σε ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα 200 εκατομμυρίων δολαρίων με το οποίο θα «γεννηθεί» ένα ρομποτικό Jurassic Park», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο κ.Ζαούτσος, περιγράφοντας την νέα εποχή διαβίωσης ενός τμήματος του πληθυσμού της αχανούς χώρας ως ιδιαίτερα προχωρημένο.

«Η Κίνα έχει μια «μεσαία τάξη» που είναι περίπου το 30% του συνολικού πληθυσμού. Μιλάμε για 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ξεχωρίζουν από το επίπεδο μόρφωσης και διαβίωσης. Μεγάλη άνεση ζωής, δύο και τρία αυτοκίνητα ανά οικογένεια, ακριβά σπορ μοντέλα (κάποια από αυτά), τρία το λιγότερο ταξίδια τον χρόνο, ποιοτικά εστιατόρια, ποιότητα ζωής που δημιουργεί και μια ανάγκη για υψηλού επιπέδου εσωτερικό τουρισμό. Για αυτό το σκοπό ετοιμάζουμε αυτό το πάρκο Ρομποτικών Δεινοσαύρων και θα φτιαχτούν και άλλα πάρκα στη χώρα. Είναι όλα σε άλλο επίπεδο εδώ στον τομέα της διασκέδασης. Με εισιτήριο πάντα, αλλά απαιτήσεις για ποιότητα παντού», εξηγεί ο Έλληνας με την τεχνογνωσία στην ρομποτική τεχνολογία θεματικών πάρκων.

Advertisement

Η Ελλάδα, σε μια κορυφαία τριάδα χωρών που θαυμάζουν οι Κινέζοι

Γνωρίζει ο οικονομικός «γίγαντας πολλά πράγματα για την Ελλάδα; «Όχι απλά γνωρίζουν την Ελλάδα αλλά είναι μια από τις τρεις με τέσσερις χώρες που έχουν σε απόλυτη εκτίμηση και μάλιστα διαχρονικά. Έχουν όνειρο»- όλοι με τους οποίους έχω συναναστραφεί τα τελευταία χρόνια- να έρθουν στην Ελλάδα. Η εικόνα της Σαντορίνης π.χ είναι.. παντού! Μαζί με την Ιταλία και την Αίγυπτο είμαστε οι τρεις χώρες που τοποθετούν ψηλά. Σέβονται βαθιά χώρες που έχουν μια ιστορία που χάνεται στον χρόνο όπως η δική τους. Είναι μάλιστα απίστευτο πόσα πράγματα ξέρουν για την Ελλάδα οι Κινέζοι», αναφέρει ο κ. Ζαούτσος, μιλώντας για «μια χώρα που έχει ανοιχτή την πόρτα της σε ξένους».

«Και στις άλλες επαρχίες όπου έχω ζήσει αλλά και εδώ, ζουν και εργάζονται άνθρωποι οποιασδήποτε εθνικότητας. Θα βρούμε μάλιστα και οικείες εικόνες. Φίλος μου, Αμερικανός, λέει πως στην Guilin έχει περισσότερα… ταχυφαγεία KFC από ότι στην πατρίδα του!», σχολιάζει ο Έλληνας υπεύθυνος κατασκευής ρομποτικών θεματικών πάρκων, σημειώνοντας παράλληλα και το πως η αυστηρή οργάνωση έχει καταστήσει πρακτικά covid-free την τεράστια χώρα:

Advertisement

Λίμνες, βουνά, παγόδες και πανδημία

«Τα πάντα από την αρχή σε σχέση με την πανδημία ήταν όπως και είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και αυστηρά. Από την πρώτη στιγμή έχω, όπως όλοι, μια εφαρμογή στο κινητό στην οποία πρέπει να είμαι «πράσινος». Εάν π.χ βεβαιωθεί ένα κρούσμα σε ένα εμπορικό κέντρο που επισκέφτηκα το πράσινο αλλάζει και πρέπει να ακολουθήσω άλλους κανόνες. Δεν είχαμε για ένα μεγάλο διάστημα κανένα μέτρο, τώρα με την παραλλαγή Δέλτα εμφανίστηκαν μερικά κρούσματα που αντιμετωπίζονται πολύ αυστηρά. Αρκεί να φανταστεί κανείς πως σε μια επαρχία 60 εκατομμυρίων, επιβλήθηκαν ξανά για μερικές εβδομάδες μέτρα γιατί είχαν επιβεβαιωθεί 12 κρούσματα. Έτσι έχουν «τιθασεύσει» την πανδημία», εξηγεί ο κ.Ζαούτσος.

Πως είναι όμως η ζωή πέρα από την δουλειά για έναν «ξένο» τα τελευταία έξι χρόνια στην χώρα γενικά και στην περιοχή ειδικά;

«Υπέροχη. Η οργάνωση, η επιμέλεια, το φυσικό κάλος όχι μόνο μέσα στις πόλεις αλλά και στα πέριξ, εντυπωσιάζουν. Στην περιοχή όπου ζω αυτή τη στιγμή, στον ευρύτερο φυσικό χώρο είναι σαν να αντικρίζεις πολλά… Μετέωρα ‘μαζί’! Δεκάδες φορές πιο μεγάλη έκταση αλλά με την ίδια ομορφιά με τα Μετέωρα: Πυκνή βλάστηση, τεράστιοι ψηλοί βράχοι, ποτάμια, λίμνες αλλά και πολλές τεχνητά κατασκευασμένες υποδομές όπως π.χ φαράγγια με όλες τις τεχνολογίες εξυπηρέτησης του επισκέπτη. Εκεί θα πληρώσει κανείς για να κάνει αναψυχή αλλά με πλήρη ασφάλεια. Κάθε Σαββατοκύριακο μπορείς να κάνεις ποδήλατο, αναρρίχηση, καγιάκ, πεζοπορία με άρτια οργάνωση ενώ αντικρίζεις παγόδες και ιστορικά κτίρια», εξηγεί ο Έλληνας κάτοικος τις αυτόνομης περιοχής Guangxi Zhuang. Μια επαρχία που βρίσκεται, όχι πολύ μακριά από το Χόνγκ Κόνγκ και έτσι έχει πάντα έναν μεγάλο πληθυσμό δυτικών που κατοικούν και εργάζονται στον τόπο αυτό.

Advertisement

Τι λείπει όμως στον Έλληνα ειδικό στα ρομποτικά θεματικά πάρκα από την πατρίδα του; «Οι φίλοι και οι γνωστοί, οι ομορφιές και η μυρωδιά της χώρας…» απαντά ο κ.Ζαούτσος.

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement