Έλληνες και ξένοι εθελοντές φτιάχνουν μαζί σπιτάκια για σκύλους από ανακυκλώσιμα υλικά [εικόνες]

Advertisement

Συνολικά 80 νέοι από τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ρουμανία) βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Καβάλα, για να κατασκευάσουν σπιτάκια για σκύλους από ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι νεαροί εθελοντές από το εξωτερικό θα συνεργαστούν με τους εθελοντές από την Καβάλα στις δράσεις που υλοποιεί η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΠΥΘΙΑ, στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ Cosmopolis, το οποίο διοργανώνει ο δήμος Καβάλας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

«Η ιδέα της κατασκευής σκυλόσπιτων ξεκίνησε από την αυξανόμενη ανάγκη της επανάχρησης υλικών, τα οποία έχουμε στο σπίτι μας αλλά δεν είμαστε σίγουροι πού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», λέει η Ιωάννα Καλλιστρίδου εκ μέρους της ΠΥΘΙΑΣ, εξηγώντας τα ανακυκλώσιμα υλικά περιλαμβάνουν από κούνια και κρεβάτι, μέχρι κομοδίνο ή μια ντουλάπα.

Advertisement

Ο στόχος είναι να παραδοθούν δέκα σπιτάκια στο καταφύγιο άγριων ζώων του δήμου Καβάλας, ενώ τα υλικά διατίθενται από δωρεές των κατοίκων αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων ξυλείας. Η βασική χρηματοδότηση της δράσης γίνεται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Advertisement

Η ΠΥΘΙΑ, από το 2017 είναι ένας πιστοποιημένος εθελοντικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της πιστοποίησης αυτής φιλοξενεί εθελοντές από κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο μέσα από αυτές τις δράσεις μας», συνεχίζει η κ. Καλλιστρίδου, «είναι η ιδέα της επανάχρησης υλικών καθώς υπάρχουν πολλά που μπορούμε να δώσουμε για να εξοικονομήσουμε πόρους μιας και πλανήτης μας δεν έχει ανεξάντλητους πόρους».

Advertisement

Ποια είναι η ΠΥΘΙΑ

Πρόκειται για μια νέα κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που εδρεύει στο δήμο Παγγαίου. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από πέντε άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη.

Είναι όλοι εθελοντές και σύμφωνα με το καταστατικό δεν μοιράζονται κέρδη καθώς αποφάσισαν ομόφωνα να τοποθετούν τα χρήματα για την τοπική κοινωνία, την προώθηση της εργασίας και όπου αλλού τους ζητηθεί.

Άτυπα ξεκίνησαν με μια ομάδα εθελοντών το 2012 και συστάθηκαν με τη νομική μορφή της κοινωνικής επιχείρησης το 2015. Από τότε έχουν ταξιδέψει με τους εθελοντές σε αρκετά μέρη της Ευρώπης προωθώντας την Καβάλα και την Ελλάδα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement