Τι υποστηρίζει ο ηγούμενος που απαγορεύει τις μάσκες στη μονή του

Advertisement

Φτάνοντας στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, στην Εορδαία, οι πιστοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο… πανό.

Η ανακοίνωση που διαβάζουν σε αυτά, δεν έχει δογματικό χαρακτήρα – τουλάχιστον όχι με τη χριστιανική έννοια.

Τα πανό τους ενημερώνουν ότι… απαγορεύεται η χρήση μάσκας. Συγκεκριμένα, επάνω τους έχει γραφτεί με πρωτοβουλία του ηγούμενου: «Απαγορεύεται η χρήση μάσκας εντός της Ιεράς Μονής» και «Μάσκα φορούν οι ληστές και όχι οι χριστιανοί».

Advertisement

Εμπνευστής τους, ο γέροντας Μάξιμος, ηγούμενος της μονής, που μιλώντας στην εκπομπή «LIVE NEWS» του Νίκου Ευαγγελάτου, ισχυρίζεται ότι δεν προτρέπει το ποίμνιό του να μην φορά μάσκα εντός της εκκλησίας, αλλά εντός του μοναστηριού, καθώς εκεί ισχύουν οι νόμοι της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, ο ηγούμενος ανέφερε:

«Αν κάνεις προσευχή με μάσκα αυτό εξαρτάται από το αν ο Θεός θα λάβει υπόψιν ή όχι. Δεν θα το λάβει αφού δια των κανόνων του απαγορεύεται. Από την ημέρα που θα γνωριστούν ένας νέος μια νέα συζούν σαν ανδρόγυνο, πορνεία. Άσε που είναι επικίνδυνες, και τις φοράνε και στα μωρά. Οι ληστές φοράνε μάσκα. Μέχρι την πόρτα της εκκλησίας ισχύουν οι νόμοι του κράτος, από εκεί και πέρα ισχύουν οι νόμοι της εκκλησίας. Θα λέτε «δεν γίνομαι πειραματόζωο», σε όσους ρωτάνε αν κάνατε το εμβόλιο».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, τόνισε μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ότι η θέση της επίσημης Εκκλησίας δεν ταυτίζεται με τις κορώνες του Ηγούμενου.

Advertisement

Επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα παλιό μοναστήρι ιδρυμένο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επομένως είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και «κατευθύνεται και από την Μητρόπολη, και την Ιερά Σύνοδο και το κράτος».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Τώρα είναι δύο μοναχοί ο πατήρ Μάξιμος και ο πατήρ Ιγνάτιος. Ο Μάξιμος ήταν ηγούμενος αλλά αποτειχίστηκε κι αυτός και ο συνεργάτης του πατήρ Ιγνάτιος. Έλαβα τα μέτρα μου αφού πρώτα προσπάθησα με το καλό αλλά δεν πείθονται. Αναγκάστηκα να απολύσω τον πατέρα Μάξιμο που ήταν διορισμένος Ηγούμενος και τον πατήρ Ιγνάτιο. Περίμενα μήπως μετανοήσουν και επανέλθουν και δεν έκανα τα πρακτικά να τα στείλω στην Ιερά Σύνοδο και να καθαιρεθούν, να σβήσουν από την εκκλησία κι αυτοί συνεχίζουνε να λένε αυτά. Είναι κατά του κορωνοϊού και κατά όλων όσων λέει και η επίσημη εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος, το Πατριαρχείο».

Δείτε το ρεπορτάζ της εκπομπής LIVE NEWS:

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement