Αφγανιστάν: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Tουλάχιστον 13 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά

Advertisement

Πανικός επικράτησε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε ενώ πλήθος κόσμου επιχειρούσε να διαφύγει από το Αφγανιστάν. Πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 10 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες, όπως προκύπτει και από τα βίντεο στα οποία φαίνεται τα ασθενοφόρα να παραλαμβάνουν σημαντικό αριθμό πληγέντων.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προχώρησε στη δεινέργεια έκτακτης σύσκεψης, ενώ το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη και πως υπάρχουν τραυματίες.

Τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν αναφορές για 13 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ Αφγανός μεταφραστής, εργαζόμενος για τις ΗΠΑ, δήλωσε στο Fox News ότι πεντάχρονο κοριτσάκι πέθανε στα χέρια του. Αυτόπτης μάρτηρας, απο την πλευρά του, μίλησε για πολύ δυνατή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο, προσθέτοντας πως είδε περί τα 500 άτομα στη γύρω περιοχή.

Advertisement

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Advertisement

Μέχρι στιγμής, γίνονται αναφορές για περίπου 60 τραυματίες.  Λίγη ώρα μετά τις δύο εκρήξεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για επίθεση αυτοκτονίας

8MndGCqDS3OeDJVc2pqh_KABUL_AIRPORT_ABBEY_GATE_BARON_HOTEL
Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκε η διπλή έκρηξη

Βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, υποστηρίζει το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Η Ουάσινγκτον διαμηνύει, από την πλευρά της, ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Advertisement

Από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκφράζεται φόβος ότι η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να παγώσει μετά τις εκρήξεις. Την επιτροπή COBRA συγκάλεσε εκτάκτως ο Μπόρις Τζόνσον.

Για βαθιά ανησυχητική κατάσταση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ένα από τα πρώτα μηνύματα που έστειλε η Ευρώπη, δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ήταν πως πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας».

kabul41

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε, νωρίτερα, ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο.  

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε κέντρο ελέγχου έξω από την κεντρικη πύλη Abbey Gate του αεροδρομίου, που παλαιότερα βρισκόταν ο βρετανικός στρατός, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «πολλούς τραυματίες».

Advertisement

Αξιωματούχος ανέφερε, αμέσως μετά την επίθεση, πως τα θύματα είναι κυρίως μεταξύ Αφγανών.

kabul10_3
kabul8_3
kabul6_3
kabul423

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας από τουλάχιστον ένα άτομο.

kabul1
kabul2

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά του αεροδρομίου εδώ και μέρες, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Παράλληλα, χώρες της Δύσης είχαν προειδοποιήσει τις προηγούμεενς ώρες για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement