Υγειονομικοί: Εκπνέει η διορία

Advertisement

Με την ολοκλήρωση της σημερινής ημέρας θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στους αρμοδίους για τα πραγματικά κενά που θα προκύψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας από τους υγειονομικούς που θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας. Ετσι, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού θα ενεργοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου. Οπως υπογράμμισε, η πλατφόρμα θα μείνει για λίγες ημέρες ανοιχτή και κάλεσε τους ενδιαφερομένους να διαβάσουν προσεκτικά τη σχετική ανακοίνωση για τη διαδικασία. Ο υφυπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει προετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη δυνάμεων και για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες πιθανόν προκύψουν.

«Θα θέλαμε η υποχρεωτικότητα να μην είναι ποτέ θέμα συζήτησης στη χώρα μας, όμως η πολιτεία έχει καθήκον να προστατέψει τους πλέον ευάλωτους», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης και απηύθυνε ύστατη έκκληση σε όλο το προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, να το κάνει.

Η εικόνα που διαμορφώθηκε μέχρι χθες, όπως αναφέρεται σχετικά, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξημένη προσέλευση υγειονομικών για εμβολιασμό – εκτιμάται ότι έχει πλέον εμβολιαστεί το 85% του συνόλου των υγειονομικών, τάση που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και μάλιστα αυξανόμενη, σήμερα. Η εκπνοή της προθεσμίας που δόθηκε στους εργαζομένους, πριν τεθεί σε εφαρμογή από αύριο η αναστολή εργασίας για όσους επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, εκτιμάται ότι θα συνοδευθεί με την προσέλευση αρκετών εξ αυτών στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν είναι λίγοι, θεωρούν οι αρμόδιοι, εκείνοι που μέχρι την τελευταία στιγμή περίμεναν κάποια αλλαγή, είτε με υποχώρηση της κυβέρνησης και παράταση στην υποχρεωτικότητα είτε με κάποια δικαστική απόφαση που θα «πάγωνε» την εφαρμογή της.

Advertisement

Η κυβέρνηση κατέστησε και χθες σαφείς τις προθέσεις της, ενώ το ΣτΕ ήταν αρνητικό στο αίτημα για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών. Ειδικότερα, το Γ΄ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ με τέσσερις προσωρινές διαταγές που εξέδωσε είπε «όχι» στο αίτημα 115 γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι προσέφυγαν ζητώντας να «παγώσει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους. Οι αποφάσεις έχουν βέβαια προσωρινό χαρακτήρα και δεν κρίνουν το ζήτημα της υποχρεωτικότητας οριστικά, ωστόσο δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν αναβολή εφαρμογής της υποχρεωτικότητας. Παράλληλα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ εκκρεμεί αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απόφασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικού προσωπικού.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι τα ποσοστά ανεμβολίαστων υγειονομικών διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή της χώρας, με τα υψηλότερα να καταγράφονται σε νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Μένει να φανεί μετά και τη σημερινή ημέρα πόσοι είναι εκείνοι που θα επιμείνουν στον μη εμβολιασμό και θα χρειαστεί η αναπλήρωσή τους.

Εν τω μεταξύ, παραμένει υψηλός ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Χθες  ανακοινώθηκαν 2.343 νέα κρούσματα και ο ΕΟΔΥ για πρώτη φορά ανακοίνωσε τον αριθμό των ανεμβολίαστων νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, από τους 338 ασθενείς που χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, οι 309, ποσοστό 91,42%, είναι ανεμβολίαστοι και μόλις οι 29, ποσοστό 8,85%, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement