Επισκέψιμη και πάλι η βίλα E-1027 της Eileen Gray στην Côte d’Azur

Advertisement

Ολοκληρώθηκαν οι πενταετείς εργασίες αποκατάστασης της βίλας E-1027 της Ιρλανδής αρχιτεκτόνισσας Eileen Grey στην Côte d’Azur στη Γαλλία και η εμβληματική μοντερνιστική οικία στο χωριό Roquebrune-Cap-Martin με θέα το Μονακό είναι και πάλι επισκέψιμη.

«Η αποκατάσταση της Villa E-1027 στην κατάσταση που ήταν το 1929 υπήρξε ένας μόχθος αγάπης για όλους εμάς που εργαστήκαμε στο πρότζεκτ (https://www.instagram.com/p/BUUGZ6jAOdU/?hl=en)» δήλωσε ο Michael Likierman, πρόεδρος της Association Cap Moderne που είχε αναλάβει τις εργασίες.

Η E-1027 ήταν το πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ της Gray· σχεδίασε τη βίλα με τον τότε σύντροφό της, τον Ρουμάνο αρχιτέκτονα Jean Badovici, ιδιοκτήτη της οικίας. Το όνομα «Villa E-1027» είναι αναφορά στα ονόματα των Gray και Badovici: το E είναι το αρχικό γράμμα του μικρού ονόματός της ενώ στη θέση των αρχικών του ζευγαριού – J, B και G – μπήκαν οι θέσεις των γραμμάτων στο λατινικό αλφάβητο (10, 2 και 7).

Advertisement

Το ζευγάρι χώρισε λίγο μετά την ολοκλήρωση της οικίας, ο Badovici συνέχισε να ζει εκεί και το 1937 και 1938 ο Λε Κορμπιζιέ έμεινε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη βίλα όπου και ζωγράφισε πολλές όλο χρώμα τοιχογραφίες στο κτίσμα.

Όταν ρήμαξε αγοράστηκε από την κρατική υπηρεσία Conservatoire du Littoral, τη δεκαετία του 1990. Επικεφαλής της ομάδας για την αποκατάσταση του κτίσματος ήταν οι Claudia Devaux, Renaud Barrès, Burkhardt Rukschcio και Philippe Deliau με στόχο να την αναδημιουργήσουν «όσο πιο κοντά ήταν δυνατόν σε αυτό που οραματίστηκε και έφερε σε πέρας η Eileen Gray (https://www.instagram.com/p/CTFym66gvVc/)».

Εκτός της Villa E-1027 τις πύλες του άνοιξε και πάλι στο κοινό η Cabanon, μια μικρή καλύβα για διακοπές στη θάλασσα που έχτισε ο Λε Κορμπιζιέ το 1951 δίπλα στη βίλα – η Cabanon περιλαμβάνεται στον κατάλογο τόπων «Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της UNESCO – καθώς και πέντε εξοχικά που επίσης σχεδίασε ο ίδιος.

Η Ιρλανδή αρχιτεκτόνισσα και σχεδιάστρια επίπλων Eileen Gray απεβίωσε το 1978. Την άνοιξη του 2020, ήταν το αντικείμενο αναδρομικής στη Νέα Υόρκη, όπου εκτέθηκαν έργα της «που δεν είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement