Σε μουσείο το χαμένο Αυγό Fabergé

Advertisement

Ενόψει των εγκαινίων της επόμενης μεγάλης έκθεσης του V&A «Fabergé in London: Romance to Revolution» το Μουσείο ανακοίνωσε ότι απέκτησε το εδώ και πολύ καιρό χαμένο Τρίτο Αυτοκρατορικό Αυγό.

To αυγό που ανακαλύφθηκε το 2011 από έμπορο είχε πωληθεί το 1964 σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Αργότερα εμφανίστηκε σε υπαίθρια αγορά στις ΗΠΑ, όταν ένας έμπορος μετάλλων το αγόρασε λόγω του βάρους του σε χρυσό, επικοινώνησε με τον Wartski, τον οίκο αντικών, που ειδικεύεται στα ρωσικά έργα τέχνης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ήταν το μυστηριωδώς χαμένο αυγό.

Τώρα, το πολύτιμο απόκτημα παρουσιάζεται μαζί με άλλα αυγά Fabergé που κάποτε ανήκαν στους Ρομάνοφ σε προθήκη μαζί με το The Peacock Egg, που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Το κρυστάλλινο αυγό είναι χαραγμένο με σχέδια ροκοκό και κρύβει μέσα ένα επισμαλτωμένο χρυσό παγώνι με μηχανισμό.

Advertisement

Επίσης, για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν δύο ανθρώπινα γλυπτά, κάτι σπάνιο για τον Faberge, ο οποίος πιστεύεται ότι δημιούργησε λιγότερα από 50 στη ζωή του. Πρόκειται για τις μορφές των ιδιωτικών σωματοφυλάκων της αυτοκράτειρας Αλεξάντρας Φεοντόροβνα και της τσαρίνας Μαρία Φεοντόροβνα. Τα δύο γλυπτά επανενώνονται για πρώτη φορά μέσα στον αιώνα, αφού κατασχέθηκαν και διαχωρίστηκαν μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.

Το ένα παρέμεινε στο Παλάτι Παβλόφσκ και το άλλο αγοράστηκε από συλλέκτη στη Νέα Υόρκη και πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία το 2013.

Τα αυγά Fabergé είναι μια περίφημη σειρά από 50 Αυτοκρατορικά Πασχαλινά Αυγά. Δημιουργήθηκαν για τη Ρωσική Αυτοκρατορική οικογένεια από το 1885 έως το 1916, όταν η εταιρεία διοικούνταν από τον Ρώσο χρυσοχόο και κοσμηματοποιό, Πίτερ Καρλ Φαμπερζέ.
Τα αυγά συνδέονται με τη δόξα και την τραγική μοίρα της τελευταίας αυτοκρατορικής οικογένειας Ρομάνοφ.

Advertisement

Δέκα αυγά δημιουργήθηκαν από το 1885 έως το 1893, κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Γ ‘ και άλλα 40 δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον γιο του, Νικόλαο Β’. Δύο για κάθε χρόνο, ένα για τη μητέρα του και ένα για τη γυναίκα του.

Η σειρά ξεκίνησε όταν ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ ‘ παρήγγειλε ένα πασχαλινό αυγό από τον Φαμπερζέ ως πασχαλινό δώρο για τη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Νοεμβρίου 2021 έως τις 8 Μαϊου 2022.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement