Τριπλασιάστηκε σε ένα έτος η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Advertisement

Τα τελευταία στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), σύμφωνα με τα οποία η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς-ΤΕΑ) για τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 134,73 ευρώ/MWh (από 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο και από μόλις 46,60 ευρώ/MWh έναν χρόνο πριν), ήρθαν χθες για να πιστοποιήσουν την ισχυρά ανοδική τάση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΧΕ, η έναρξη της κούρσας στην ελληνική αγορά ενέργειας τοποθετείται τον Ιούνιο, οπότε η μέση τιμή ανήλθε στα 83,47 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 32% σε σχέση με τον Μάιο. Τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στα 101,8 ευρώ/MWh, τον Αύγουστο ενισχύθηκε έτι περαιτέρω κατά 19%, στα 121,72 ευρώ/MWh, όπως προαναφέρθηκε, με την ΤΕΑ να «κλείνει» τον Σεπτέμβριο με πρόσθετη αύξηση 11%, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί σε δωδεκάμηνο ορίζοντα. Και η ανοδική τάση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μέσα στον Οκτώβριο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η πρόβλεψη για τη σημερινή τιμή στην Προημερήσια Αγορά της Ελλάδας είναι 178,29 ευρώ/MWh, της γειτονικής Ιταλίας τα 242 ευρώ/MWh, ενώ σε Ισπανία και Πορτογαλία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 228,5 ευρώ/MWh.

Κύριος υπαίτιος για την εξέλιξη αυτή που έχει ανάψει «φωτιές» στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις μέσω των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου, είναι το ξέφρενο πλέον ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, με την τιμή στο hub της Ολλανδίας για συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου να αγγίζει τα 120 ευρώ/MWh από 77 ευρώ μία εβδομάδα πριν.

Advertisement

Το πολύ μεγάλο μερίδιο που καταλαμβάνει το φυσικό αέριο στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής καθιστά τις χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας στην Ελλάδα -όπως και σε πολλές άλλες χώρες- ευάλωτες στις διακυμάνσεις της τιμής. Για τον Σεπτέμβριο, το φυσικό αέριο αναλογούσε στο 46% του όγκου της ηλεκτροπαραγωγής (από 44% τον προηγούμενο μήνα), με το μερίδιο των ΑΠΕ να αυξάνεται στο 28% (από 24% τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο αυτό να αμβλύνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές), το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής -που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις στην παρούσα φάση είναι φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο- να υποχωρεί στο 8% (από 11% έναν μήνα πριν) και την υδροηλεκτρική παραγωγή -που επίσης λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις τιμές λόγω του χαμηλού της κόστους- να υποχωρεί στο 3% από 7% και το μερίδιο των εισαγωγών -κυρίως από τη Βουλγαρία- να σημειώνει οριακή αύξηση στο 15% από 14%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι κατά τον Σεπτέμβριο κατεγράφη σημαντική πτώση του όγκου των αγοραπωλησιών ηλεκτρικής ενέργειας στην Προημερήσια Αγορά του ΕΧΕ (4.660 GWh από 5.558 τον Αύγουστο), καθώς και της αξίας των συναλλαγών, που υποχώρησε στα 635,5 εκατ. ευρώ από 696,5 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν.

Μείωση μεριδίου της ΔΕΗ

Κατά τον περασμένο μήνα, εξάλλου, κατεγράφη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,45% στη χονδρεμπορική αγορά, αφού -με βάση τα φορτία- το ποσοστό της διαμορφώθηκε στο 62,62% από 64,37% τον Αύγουστο. Το μερίδιο της MYTILINEOS αυξήθηκε στο 8,08% (από 7,67% έναν μήνα πριν), της ΗΡΩΝ (Όμιλος ΤΕΡΝΑ) στο 6,79% από 6,40%, της ELPEDISON στο 6,09% (από 5,69%) και της NRG Trading (Όμιλος Motor Oil) στο 4,66% (από 4,42%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΕΧΕ καταγράφουν σημαντική πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ -με βάση πάντα τα φορτία- στη Χαμηλή Τάση, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (40,06% από 45,56% τον Αύγουστο), εξέλιξη που πιθανότατα συνδέεται με την εισαγωγή της «ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης» και στα κυμαινόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου. Στη Μέση Τάση το μερίδιο της ΔΕΗ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο κοντά στο 9%, ενώ στην Υψηλή Τάση αυξήθηκε στο 13,49% από 9,94% έναν μήνα πριν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement