Ήρθε το VW ID.4 GTX

Advertisement

Το VW ID.4 GTX βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας ID και είναι αυτό που συνεχίζει στην ηλεκτρική εποχή, την παρουσία των GTI, GTD και GTE. Διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, οι οποίοι συνδυαστικά παρέχουν μέγιστη ισχύ 299 ίππων, προσδίδοντας στο όχημα χαρακτηριστικά ηλεκτρικής τετρακίνησης.

Ο σπορ χαρακτήρας επιβεβαιώνεται από την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα. Με μήκος 4,58 μέτρα ξεχωρίζει στο δρόμο με τον αεροδυναμικό του σχεδιασμό, με ρέουσες γραμμές με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,29 και χρωματικές αντιθέσεις. Οι προβολείς IQ.LIGHT LED Matrix ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό, ενώ στο πίσω μέρος, κυριαρχούν τα καινοτόμα τρισδιάστατα φώτα τεχνολογίας LED.

Εσωτερικά είναι ευρύχωρο, αντίστοιχο ενός συμβατικού SUV, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι 543 λίτρα, που αυξάνεται στα 1.575 λίτρα με διπλωμένα τα πίσω καθίσματα. Με το πολυλειτουργικό τιμόνι, ο οδηγός ελέγχει μια οθόνη 5,3 ιντσών με τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Ένας μεγάλος διακόπτης στη δεξιά πλευρά χρησιμοποιείται για την επιλογή των προφίλ οδήγησης. Στο μέσο του ταμπλό φιλοξενείται η οθόνη αφής (10 ή 12 ιντσών) για το σύστημα πλοήγησης, τις λειτουργίες τηλεφώνου, τα πολυμέσα, τα συστήματα υποβοήθησης και τις ρυθμίσεις του οχήματος.

Advertisement

Αναλύοντας περισσότερο την κινητήρια δύναμη του μοντέλου, αυτή παρέχεται από τους δύο ηλεκτροκινητήρες του, ένας στον μπροστινό και ένας στον πίσω άξονα. Ο πίσω κινητήρας, σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη (PSM) και βάρους 90 κιλών, παράγει 204 ίππους και έχει 310 Nm ροπής. Ο μπροστινός ασύγχρονος κινητήρας βάρους 60 κιλών, παράγει 109 ίππους και έχει 162 Nm ροπής, ενώ συνδιαστικά οι δύο ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν 299 ίππους.

Στο ID.4 GTX υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 5 προφίλ οδήγησης: Eco, Comfort, Sport, Individual και Traction, που παραμετροποιούν το τιμόνι και τους ηλεκτροκινητήρες.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 77 kWh και 486 κιλών, ανάμεσα στους άξονες κάτω από την καμπίνα επιβατών, κρατάει χαμηλά το κέντρο βάρους και εξασφαλίζει ίση κατανομή των φορτίων στους άξονες. Διαθέτει αυτονομία 481 χιλιομέτρων και η Volkswagen εγγυάται ότι θα έχει τουλάχιστον το 70% της αρχικής της χωρητικότητας μετά από οκτώ χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Advertisement

Η ανάκτηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλή στο μοντέλο και καλύπτει το 90% των επιβραδύνσεων στην καθημερινή οδήγηση. Η φόρτιση μπορεί να γίνει με μονοφασικό ή τριφασικό εναλλασσόμενο (AC) ή συνεχές (DC) ρεύμα. Χρησιμοποιώντας το στάνταρ καλώδιο Mode 3, το ID.4 GTX φορτίζει με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) με έξοδο έως 11 kW. Σε έναν σταθμό γρήγορης φόρτισης DC, το μοντέλο αποκτά ενέργεια για 300 χλμ. (σύμφωνα με το WLTP), σε περίπου 30 λεπτά. Η φόρτιση στο σπίτι ή το γραφείο, γίνεται με ένα wallbox που διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, καθεμία από τις οποίες μπορεί να επιτύχει ισχύ φόρτισης έως 11 kW.

To ID.4 GTX, πλούσια εξοπλισμένο, είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελλάδα και η τιμή του διαμορφώνεται με την επιδότηση στα 47.500 ευρώ.

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement