Όλα τα φλας στο σκάφος του Ωνάση: Γαλαζοαίματοι αναβιώνουν την παλιά του δόξα

Advertisement

Από τις μάχες και την D-Day του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως τη χλιδή του γάμου της άλλοτε Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ

Από τα σαλόνια και τις καμπίνες του Χριστίνα, του γιοτ που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, έχει περάσει το «who is who» της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, των τεχνών και του Χόλιγουντ. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Τζον Κένεντι, ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, η Γκρέις Κέλι, η Μέριλιν Μονρόε, ο Φρανκ Σινάτρα, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Λάιζα Μινέλι, η Έβα Περόν, ο Τζον Γουέιν, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και πολλά μέλη των δυναστειών Ρότσιλντ και Ροκφέλερ κατέβηκαν τη μεγαλόπρεπη σκάλα του Χριστίνα, κολύμπησαν στην πισίνα με το περίφημο ψηφιδωτό του Μινώταυρου που μετατρέπεται σε πίστα χορού με το πάτημα ενός κουμπιού και ήπιαν ένα ποτό στο «Ari’s Bar», καθισμένοι στα σκαμπό με το δέρμα φάλαινας. Αυτές τις μέρες, το Christina O φιλοξενεί την… πριγκίπισσα Νταϊάνα.

ola-ta-flas-sto-skafos-toy-onasi-galazoaimatoi-anavionoyn-tin-palia-toy-doxa0

 Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από την εποχή που το θρυλικό αυτό σκάφος πρωταγωνιστούσε στους κύκλους του παγκόσμιου τζετ σετ, ως το σκηνικό του γάμου που σόκαρε τους Αμερικανούς, εκείνου της πρώην Πρώτης Κυρίας τους, Τζάκι Κένεντι με τον Ωνάση. Σήμερα, το Christina O παίζει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, φιλοξενώντας τον έρωτα της πριγκίπισσας Νταϊάνα με τον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο Ντόντι Αλ Φαγιέντ, για τις ανάγκες της 5ης σεζόν του «The Crown», που γυρίζεται αυτές τις μέρες στο νησί Πάλμα της Ισπανίας.

ola-ta-flas-sto-skafos-toy-onasi-galazoaimatoi-anavionoyn-tin-palia-toy-doxa1

Γιατί μπορεί την εποχή του Ωνάση, το Χριστίνα να φιλοξενούσε την αφρόκρεμα της παγκόσμιας πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής, όμως σήμερα, ο καθένας μπορεί να απολαύσει τον ήλιο στα καταστρώματά του, αρκεί να έχει 700.000 ευρώ να διαθέσει για μία εβδομάδα.

Το παράδοξο είναι ότι στα πρώτα χρόνια της ζωής του, τίποτα δεν προμήνυε τις στιγμές δόξας που έμελλε να ζήσει αυτό το σκαρί. Το Christina O, που τα τελευταία χρόνια φιλοξένησε τον γάμο της Χάιντι Κλουμ και εντοπίζεται συχνά-πυκνά στα ανοικτά της Μυκόνου και άλλων κοσμοπολίτικων νησιών της Μεσογείου, έκανε τα πρώτα του ταξίδια υπό την ονομασία «Stormont» το 1943, όταν έπλεε σαν φρεγάτα του Καναδικού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε στη Μάχη του Ατλαντικού και συμμετείχε στην απόβαση της περίφημης D-Day.

Advertisement

ola-ta-flas-sto-skafos-toy-onasi-galazoaimatoi-anavionoyn-tin-palia-toy-doxa2

Ο Ωνάσης αγόρασε το πλοίο σε τιμή σκραπ το 1954, δίνοντας μόλις 34.000 δολάρια. Όμως ξόδεψε 4 εκατ. δολάρια για να το ανακαινίσει, προτού του δώσει το όνομα της κόρης του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το ποσό αντιστοιχεί περίπου σε 45 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα, για να αντιληφθεί τη χλιδή του ανακαινισμένου πια σκάφους.

Το Χριστίνα ήταν αναμφισβήτητα το πολυτελέστερο σκάφος του κόσμου, την εποχή εκείνη. Ήταν άλλωστε το πετράδι του στέμματος στην εφοπλιστική αυτοκρατορία του Ωνάση, ο οποίος το χρησιμοποιούσε τόσο σαν το κεντρικό γραφείο της επιχείρησής του όσο και σαν πλωτή έπαυλη.

Advertisement

Στα σαλόνια του Χριστίνα κρέμονταν ένας Ρενουάρ, ένας ντι Κίρικο και δύο πλαστοί πίνακες του Γκόγια, με τους οποίους ο Ωνάσης διασκέδαζε, αφήνοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους του να πιστεύουν ότι ήταν αυθεντικοί.

ola-ta-flas-sto-skafos-toy-onasi-galazoaimatoi-anavionoyn-tin-palia-toy-doxa3

Και βέβαια, ο Ωνάσης δημιούργησε ένα trend που επιβιώνει μέχρι και σήμερα: Κάθε δισεκατομμυριούχος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει ένα mega-yacht που να κάνει τα βλέμματα να γυρνούν σε κάθε λιμάνι.

Advertisement

Μετά τον θάνατο του Ωνάση το 1975, το πολυτελές σκάφος κληρονομήθηκε από την κόρη του, Χριστίνα, η οποία με τη σειρά της το δώρισε στο ελληνικό κράτος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε υπό το όνομα «Αργώ», όμως σταδιακά έπεσε σε αχρηστία και όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 βγήκε στο σφυρί αντί 16 εκατ. δολαρίων, δεν εμφανίστηκε ούτε ένας αγοραστής.

ola-ta-flas-sto-skafos-toy-onasi-galazoaimatoi-anavionoyn-tin-palia-toy-doxa4

Τελικά, ανακαλύφθηκε σε κακή κατάσταση από τον ναυπηγό Κώστα Καράμπελα και αγοράστηκε από τον εφοπλιστή και φίλο της οικογένειας Ωνάση, Τζον-Πολ Παπανικολάου. Η ανακαίνιση του Χριστίνα χρειάστηκε 16 μήνες εντατικών εργασιών, 1,2 εκατ. εργατοώρες και 50 εκατ. δολάρια. Όμως το σκάφος, που μετονομάστηκε σε Christina O, είχε πλέον επιστρέψει στην παλιά του δόξα.

Advertisement

ola-ta-flas-sto-skafos-toy-onasi-galazoaimatoi-anavionoyn-tin-palia-toy-doxa5

Σήμερα, το Christina O έχει μία μάστερ σουίτα, 17 καμπίνες επιβατών, γυμναστήριο, σπα, σινεμά και πολλά εσωτερικά και εξωτερικά σαλόνια. Όλοι οι χώροι του ενώνονται με την εντυπωσιακή σκάλα.

ola-ta-flas-sto-skafos-toy-onasi-galazoaimatoi-anavionoyn-tin-palia-toy-doxa6

Advertisement

Το ψηφιδωτό με το Μινώταυρο στον πυθμένα της πισίνας ξαναφτιάχτηκε κομμάτι-κομμάτι και το μπαρ του Αριστοτέλη, όπου κάποτε ο Τσόρτσιλ έπινε ακριβά μπράντι, επανήλθε στην αρχική του μορφή, με τη μπάρα από το ξύλο βυθισμένης ισπανικής γαλέρας, τα σκαμπό από δέρμα λευκής φάλαινας και τις κρεμάστρες από δόντια όρκας.

Σήμερα, εκτυλίσσεται ένα ακόμα επεισόδιο στην γεμάτη λάμψη ζωή αυτού του σκάφους. Στο πλαίσιο των γυρισμάτων του «The Crown», το Christina O παίζει τον ρόλο του Cujo, του σκάφους της οικογένειας Αλ Φαγιέντ πάνω στο οποίο φωτογραφήθηκε από τους παπαράτσι η Νταϊάνα το καλοκαίρι του 1997, στο Σεν Τροπέ.

Ήταν ένα χρόνο μετά το διαζύγιό της από τον πρίγκιπα Κάρολο και το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής της. Εκείνο το σκάφος πουλήθηκε το 2020.

moneyreview.gr/φωτ.: yachtcharterfleet.com

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement