Πώς ένα deal $4,2 δισ. με την Tesla απέφερε 119 δισ. δολάρια!

Advertisement

H παραγγελία των 100.000 αυτοκινήτων από τη Hertz οδήγησε τη χρηματιστηριακή αξία της Tesla υψηλότερα κατά 118 δισ. και της Hertz κατά 1,17 δισ. Είναι 28 φορές το μέγεθος της ίδιας της συμφωνίας. Πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που σπάει το φράγμα του $1 τρισ. κεφαλαιοποίησης

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα μία απλή παραγγελία 4,2 δισ. δολαρίων να δημιουργεί άλμα αξίας 119 δισ. δολαρίων για τον αγοραστή και τον πωλητή μαζί – περίπου 28 φορές το μέγεθος της ίδιας της πώλησης…

Η Tesla έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που ξεπερνά σε αξία το 1 τρισ. δολάρια, αφότου ο όμιλος ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz ενημέρωσε ότι είχε παραγγείλει 100.000 σεντάν Model 3 για την ηλεκτροκίνηση του στόλου της.

Advertisement

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι μετοχές της Tesla έκλεισαν 12,6% υψηλότερα τη Δευτέρα, στα 1.024 δολάρια, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά 118 δισ. δολάρια, οδηγώντας τα κέρδη μέχρι στιγμής φέτος στο +40% και τη χρηματιστηριακή αξία της σε πάνω από 1 τρισ. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Hertz κέρδισε 1,17 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Οι κινήσεις ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Hertz ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Tesla σε μια προσπάθεια να ηλεκτροδοτήσει τον στόλο ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων της. Η παραγγελία των 100.000 οχημάτων είναι μεγάλη για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία παρέδωσε συνολικά 241.300 οχήματα το τρίτο τρίμηνο, σημείο που ήταν ρεκόρ για την εταιρεία. Το μερίδιο του Μασκ στην εταιρεία αποτιμάται τώρα στα 172 δισ. δολάρια.

Advertisement

Η Tesla ξεπέρασε την Toyota τον Ιούλιο του 2020 και έγινε η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Εκτοτε, η κεφαλαιοποίησή της έχει πενταπλασιαστεί με την εταιρεία να αποτιμάται πλέον περισσότερο από τις επόμενες εννέα αυτοκινητοβιομηχανίες μαζί. Είναι η έκτη αμερικανική εταιρεία που έχει κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τις Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Facebook (η έβδομη εταιρεία που ξεπέρασε την αποτίμηση του 1 τρισ. δολαρίων είναι ο πετρελαϊκός όμιλος της Μέσης Ανατολής Saudi Aramco).

Η παραγγελία των 100.000 αυτοκινήτων

Τέσσερις μόλις μήνες μετά την πτώχευσή της, η Hertz Global Holdings παρήγγειλε 100.000 Tesla, κάνοντας ένα πρώτο βήμα σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση του στόλου ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων της, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος που επικαλείται το Bloomberg.

Advertisement

Είναι η μεγαλύτερη αγορά που έγινε ποτέ για ηλεκτρικά οχήματα ενώ πρόκειται για έσοδα 4,2 δισ. δολαρίων για την αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων. Ενώ οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων συνήθως απαιτούν μεγάλες εκπτώσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το μέγεθος της παραγγελίας υποδηλώνει ότι η Hertz πληρώνει κοντά στις τιμές καταλόγου. Τα αυτοκίνητα θα παραδοθούν μέσα στους επόμενους 14 μήνες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement