Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν έριξε τις τιμές κατά 13% στην Ευρώπη με μια του δήλωση

Advertisement

Στα χέρια του Πούτιν οι ανατιμήσεις. Κατρακύλησε την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια μέρα.

Από τα χείλη του Βλαντίμιρ Πούτιν κρέμεται η Ευρώπη, την ώρα που η έλλειψη και η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο πλήττει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και συνάμα παρασέρνει προς τα πάνω τις τιμές των αγαθών.

Απόδειξη του παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι μόνον μια δήλωση του προέδρου της Ρωσίας, στην οποία προέβη τη νύχτα της Τετάρτης (28/10), έκανε σήμερα τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου να πέσουν κατά 13% στην Ευρώπη. Ο κ. Πούτιν δεσμεύτηκε πως θ’ αναπληρωθούν αμέσως τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, τα οποία έχουν σχεδόν εξανεμισθεί, δηλώνοντας πως από τις 8 Νοεμβρίου θ’ αρχίσει η αναπλήρωση των αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία έχουν κατρακυλήσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, Αλεξέι Μίλερ, ν’ αρχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου μόλις η Ρωσία ολοκληρώσει την πλήρωση των δικών της αποθεμάτων.

Ο κ. Μίλερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Gazprom θα έχει καλύψει μέχρι την 1η Νοέμβριου την παροχή των εγχώριων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου με τις προγραμματισμένες ποσότητες των 72 και πλέον δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει την πλήρωση τους έως τις 8 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, είπε ο κ. Μίλερ, η Gazprom είναι έτοιμη να συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) αφού ολοκληρώσει την πλήρωση των εγκαταστάσεων UGS στη Ρωσία.

«Μόλις ολοκληρώσουμε την παροχή φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα αρχίσουμε να παρέχουμε το φυσικό αέριο της Gazprom στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης. Και, φυσικά, χωρίς αμφιβολία, αυτό θα αυξήσει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των προμηθειών κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο τον ερχόμενο χειμώνα», δήλωσε ο κ. Μίλερ.

Advertisement

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, αναφερόμενος στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές, είπε ότι δημιουργεί ορισμένους κινδύνους και για τη Ρωσία δεδομένων των στενών σχέσεων μεταξύ των κρατών.

Παράλληλα, δήλωσε ότι ανέθεσε στην κυβέρνηση έως την 1η Νοέμβριου να εκπονήσει ένα σύνολο μέτρων στο ζήτημα αυτό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες που δημιουργούνται για τη Ρωσία από το ενεργειακό έλλειμα που παρατηρείται στην Ευρώπη και την αποσταθεροποίηση που προκαλείται σε διάφορες επιμέρους αγορές όπως είναι οι αγορές λιπασμάτων, μεταλλουργικών προϊόντων και του αγροτικού τομέα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement