Φωτογραφήθηκε σπάνιος μπούφος για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια

Advertisement

Οι επιστήμονες στην Δύση έμαθαν για τον μπούφο του Σέλλεϊ το 1872.

Ένα σπάνιο είδος μπούφου που μέχρι τώρα διέφευγε κάθε φωτογραφικού φακού, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, σε τροπικό δάσος της Γκάνα.

Ο Βρετανός οικολόγος, Δρ. Ρόμπερτ Γουίλιαμς, τράβηξε τη «μνημειώδη» φωτογραφία του μπούφου του Σέλλεϊ (Shelley) ενώ βρισκόταν στο Προστατευόμενο Δάσος Άτουα της Γκάνα (Atewa Range Forest Reserve) με τον Δρ. Τζόζεφ Τομπάιας, βιολόγο του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου (Imperial College London), σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το συγκεκριμένο είδος μπούφου με ύψος περίπου 60 εκ., που θεωρείται η μεγαλύτερη κουκουβάγια στα τροπικά δάση της αφρικανικής ηπείρου. Ο μπούφος του Σέλλεϊ είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε δάση στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, ενώ πριν τον εντοπίσουν στο δάσος της Άτουα, ήταν γνωστό ότι κατοικούσε σε πεδινές περιοχές.

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανακάλυψη», δήλωσε ο Δρ. Ναθάνιελ Άνορμπα του Πανεπιστημίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γκάνα.«Αυτή είναι μια συγκλονιστική ανακάλυψη.Ψάχναμε αυτό το μυστηριώδες πουλί για χρόνια στα δυτικά πεδινά, οπότε το να το βρούμε εδώ στα δάση της Ανατολικής Περιφέρειας είναι μια τεράστια έκπληξη».

Advertisement

Οι επιστήμονες στην Δύση έμαθαν πρώτη φορά για τον μπούφο του Σέλλεϊ το 1872. Έκτοτε υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιος το είχε δει, ενώ μόνο δύο φωτογραφίες υπήρχαν. Μια σε αιχμαλωσία στον ζωολογικό κήπο του Βελγίου το 1972 και μια ακόμα που κυκλοφόρησε το 2005, μόνο που ήταν πολύ θαμπή για να μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για το σωστό είδος.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (International Union for Conservation of Nature) τον χαρακτηρίζει ως «ευάλωτο» είδος, με απειλές που περιλαμβάνουν υλοτομία, καταστροφή οικοτόπων και κυνήγι.

Σύμφωνα με την περiβαλλοντική οργάνωση, A Rocha Ghana, το Προστατευόμενο Δάσος Άτουα (Atewa Range Forest Reserve), όπου φωτογραφήθηκε ο μπούφος, αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης υλοτόμησης και της εξόρυξης βωξίτη, ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου.

Advertisement

Η ομάδα, με ανάρτηση της στο Twitter χαρακτήρισε τον μπούφο του Σέλλεϊ ως «έναν ακόμα λόγο» για να χαρατηριστεί το Προστατευόμενο Δάσος Άτουα, εθνικό.

DR ROBERT WILLIAMS, Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement