Κρυπτονομίσματα: Ο Βαγγέλης Τσάπας, το πρώτο ελληνικό HNC Coin, και η ακτινογραφία της ψηφιακής αγοράς

Advertisement

Όλα όσα θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε για τα κρυπτονομίσματα και το πρώτο ελληνικό cryptocurrency, που πληροφορίες αναφέρουν πως ερευνάται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στα τέλη του 2010 η αξία ενός bitcoin ήταν στα 0.39 δολάρια. Στις 13/4 του 2021 είχε ξεπεράσει τα 63.000 δολάρια. Θα ρωτήσετε ‘γιατί’. Πρώτα θα δούμε κάποια βασικά πράγματα, αφού εξακολουθούμε να είμαστε πολλοί εκείνοι που δεν έχουμε κατανοήσει τι είναι ακριβώς το κρυπτονόμισμα. Είναι η βασική προϋπόθεση, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με το πρώτο ελληνικό crytocurrency που πληροφορίες θέλουν να ερευνάται από την Αρχή Ξεπλύματος.

Τι είναι λοιπόν, το cryptocurrency

Η πρώτη αναφορά της λέξης “κρυπτονόμισμα” (cryptocurrency) έγινε το 1998. Την έγραψε ο πτυχιούχος προγραμματισμού από το University of Washington, Wei Dai, στη λίστα αλληλογραφίας της ιντερνετικής κολεκτίβας ‘cypherpunks’. Υποστήριξε ότι είναι δυνατή μια νέα μορφή χρήματος, που βασίζεται κατανεμημένη βάση δεδομένων (Blockchain), σε ένα ανοικτής φύσης λογισμικό, το οποίο οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν (forking).

Το bitcoin ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που κυκλοφόρησε ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Προέκυψε το Γενάρη του 2009. Τώρα που η λίστα έχει περί τις 15.000 καταχωρήσεις, παραμένει το πιο δημοφιλές του κόσμου. Το κρυπτονόμισμα ήλθε για να καταργήσει την έννοια της τράπεζας. Δεν απαιτεί φυσική παρουσία, δεν υπάρχουν νομίσματα (του όποιου τύπου) ή λογαριασμοί.

Όλες οι συναλλαγές γίνονται online -τα κρυπτονομίσματα πάνε απευθείας στα ψηφιακά πορτοφόλια των χρηστών που εγκαθίστανται στον υπολογιστή, το laptop, το tablet ή το smart phone. Τα νομίσματα όπως τα γνωρίζαμε, έως την εμφάνιση του bitcoin, τα ελέγχουν κυβερνήσεις -οι οποίες και τα τυπώνουν. Το bitcoin έγινε το πρώτο αποκεντρωμένο νόμισμα στην ιστορία των νομισμάτων. Δηλαδή, δεν ελέγχεται από κεντρική αρχή. Ακολούθησαν χιλιάδες άλλα -που ‘πάτησαν’ στην ίδια λογική.

Advertisement

Πώς φτιάχνονται

Το open source software επιτρέπει σε κάθε χρήστη να πάρει και να χρησιμοποιήσει τη γνώση του προσφερόμενου πηγαίου κώδικα, να πειραματιστεί με αυτόν και να τον τροποποιήσει.

Ο πηγαίος κώδικας είναι σειρά εντολών ή δηλώσεων, σε γλώσσα προγραμματισμού, που συνήθως συνθέτουν ένα πρόγραμμα. Οι οδηγίες γράφονται σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και ο πηγαίος κώδικας εκτελείται μέσω μεταγλωττιστή -που τον κάνει κώδικα μηχανήματος, ώστε να γίνει ‘κατανοητός’ από το μηχάνημα και να τον εκτελέσει.

Ποιος το δημιούργησε

Το όνομα Satoshi Nakamoto έχει συνδεθεί με τη δημιουργία του bitcoin. Ακόμα και σήμερα δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων -ή ποιος έφτιαξε το πρώτο bitcoin. Αυτό το όνομα δημοσίευσε στις 31/10 του 2008 -πάλι στη λίστα αλληλογραφίας της ιντερνετικής κολεκτίβας ‘cypherpunks’- τις προδιαγραφές, σε αυτό που έγινε γνωστό ως η “Λευκή βίβλος”. Παρεμπιπτόντως, ο Satoshi Nakamoto (όποιος είναι -όσοι είναι) έχει στην κατοχή του 1.000.000 bitcoins -αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Advertisement

Πώς φτιάχνονται τα κρυπτονομίσματα

Παράγονται από έναν αλγόριθμο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με συγκεκριμένο και αυτοματοποιημένο τρόπο. Η διαδικασία που έδωσε τα bitcoins (και όσα ακολούθησαν) λέγεται mining (εξόρυξη). Είναι πολύ σύνθετη. Σε απλούς όρους, το bitcoin mining είναι όταν ένας υπολογιστής λύνει μαθηματικές εξισώσεις και ως επιβράβευση, παίρνει bitcoin. Δεδομένου ότι είναι πολλοί πια οι κάτοικοι του πλανήτη που κάνουν mining, έχει γίνει πολύ δύσκολο να προκύψουν μεγάλες ποσότητες από την κάθε προσπάθεια. Μπορείτε να βρείτε bitcoins και σε online games ή ολοκληρώνοντας αποστολές σε ιστοσελίδες που τα δίνουν ως βραβείο ή μέσω ανταλλαγών με προϊόντα και υπηρεσίες.

Πώς αγοράζουμε κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχουν για να πληρώνουμε λογαριασμούς. Ο λόγος ύπαρξης είναι η επένδυση -με στόχο να βγάλουμε κέρδος. Μπορείτε να τα αγοράσετε online. Όπως έχει γράψει ο Σταύρος Διοσκουρίδης “κατεβάζεις μια εφαρμογή, βγάζεις μια φωτογραφία την ταυτότητα σου και αυτό ήταν”. Θα χρειαστείτε και ένα αποθηκευτικό χώρο (το digital wallet που λέγαμε-που αν το χάσεις, χάνεις και τα bitcoins). Μπορείτε να πάρετε ένα ολόκληρο bitcoin ή όσα statoshis -είναι η μικρότερη μονάδα bitcoin και αντιστοιχεί στο 1/100.000.000 του- μπορείτε να αγοράσετε σύμφωνα με τα χρήματα που έχετε να διαθέσετε .

Μετά κάνετε λογαριασμό στο Coindesk (είναι η πλατφόρμα που εμπιστεύονται οι περισσότεροι για νέα, γεγονότα, data και έρευνα στις σχετικές επενδύσεις) και αρχίζετε τη δράση. Στο Coinbase -το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της γης, μεταξύ δεκάδων άλλων- μπορείτε να παρακολουθείτε πώς πάει η επένδυση σας. Όλες οι συναλλαγές είναι διαθέσιμες και διαφανείς για όποιον θέλει να κρατά αρχείο. Δεν μπορείτε να ακυρώσετε ή να ζητήσετε επιστροφή.

Advertisement

Προσοχή: δεν υπάρχουν τράπεζες να επικυρώνουν τις συναλλαγές. Γίνονται χωρίς μεσολάβηση τρίτου, με τους υπολογιστές της Blockchain να ελέγχουν την εγκυρότητα της όποιας συναλλαγής -όπως θα επίλυναν ένα σχετικό μαθηματικό πρόβλημα. Επίσης, τα ανταλλακτήρια που βάζετε τα χρήματά σας μπορεί να κλείσουν από στιγμή σε στιγμή χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση να σας επιστρέψουν τίποτα.

Η αξία του κρυπτονομίσματος έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών, την ενσωμάτωση στις οικονομικές αγορές και το δημόσιο συμφέρον για τη χρήση του. Από τη μια μέρα στην άλλη, η διαφορά στην αξία μπορεί να καταποντιστεί -ή να αποκορυφωθεί. Υπάρχει τεράστια αστάθεια και για αυτό τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται επένδυση με μεγάλο ρίσκο -και άρα όχι η ιδανική για μεμονωμένους επενδυτές.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Την εκμεταλλεύονται κυρίως αυτοί που είναι ήδη πλούσιοι, για να γίνουν ζάμπλουτοι. Αυτοί είναι και οι μόνοι που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Έλον Μασκ.

Advertisement

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη είχε βάλει το χέρι του και στην τελευταία εκτόξευση της αξίας του Dogecoin, που ξεκίνησε από meme στα social media. Είχε για έμβλημα έναν σκύλο ράτσας Shiba Inu και δημιουργοί του ήταν ο προγραμματιστής και πρώην μηχανικός της IBM, Billy Markus και ο Jackson Palmer,  εργαζόμενος στο τμήμα μάρκετινγκ της επιχείρησης Adobe Systems. Το εμφάνισαν στις αρχές του Φλεβάρη του 2013 και στις 19/12 του ίδιου έτους η αξία είχε ανέβει κατά 300%. Το Γενάρη του 2014 έγινε έρανος στην κοινότητα του, για να συγκεντρωθούν 30.000 δολάρια και να μπορεί η ομάδα αγωνιστικού έλκηθρου της Τζαμάικα να πάει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα λέγεται HNC Coin

Ένα χρόνο αργότερα (2015) και ενώ η αγορά του κρυπτονομίσματος είχε εκτοξευθεί, προέκυψε το πρώτο ελληνικό cryptocurrency: το όνομα του ήταν Hellenic Coin (HNC Coin). Όπως είχε ανακοινωθεί από τους δημιουργούς του, ήταν ‘νόμισμα διπλού σκοπού’. Δηλαδή, μέσο πληρωμής και καινοτόμο επενδυτικό όχημα.

Είχε ως στόχο να εστιάσει στον ελληνικό τουρισμό, μέσω της καθιέρωσης στη συνείδηση των τουριστών -και συνεργασίες με επιχειρήσεις φιλοξενίας, εξυπηρέτησης και εστίασης. Μπορούσε να υποστηρίξει πληρωμές, μεταφορές νομισμάτων και όλες τις άλλες ψηφιακές συναλλαγές, όπως και το ‘μασούρι’ στα digital wallets των ανταλλακτηρίων που τα διαπραγματεύονταν (Cryptoplanex Exchange και Livecoin Exchange). Οι δημιουργoί είχαν εξηγήσει το 2019 πως μετά την αναβάθμιση που είχε γίνει εκείνο το έτος, το Hellenic Coin μπήκε μεταξύ των ασφαλέστερων του πλανήτη. Πάντα βάσει ανακοίνωσης Τύπου, εκ των 69.500.000 που μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, είχαν ήδη παραχθεί (μέσω του mining) τα 69.494.000. Έξι χρόνια μετά τη δημιουργία του, η αποδοχή από ανταλλακτήρια παρέμενε περιορισμένη, ενώ είχαν μαζευτεί πολλοί εκείνοι που κατήγγειλαν ‘αδιαφανείς διαδικασίες’.

Advertisement

Η αξία του στο Coinbase ήταν αρχικά στα 0.28 ευρώ και έμεινε εκεί για πέντε χρόνια. Στα τέλη του Απρίλη του 2020 άρχισε να ανεβαίνει και το Ιούνιο του 2021 έκανε ρεκόρ, φτάνοντας στα 4.73 ευρώ. Οι έχοντες γνώση ενημέρωναν πως το HCN είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη επιχειρηματιών -και όχι μόνο- για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα μήνα αργότερα, άρχισε η υποχώρηση που έγινε με καταιγιστικό ρυθμό και δεν ‘σώθηκε’ από την ενημέρωση του Σεπτέμβρη, κατά την οποία ήταν πια δυνατή η μετατροπή από ευρώ σε HNC και τούμπαλιν.

Ποιος δημιούργησε το HNC Coin

Φτιάχτηκε από ομάδα Ελλήνων προγραμματιστών που χρησιμοποίησαν την Κατανεμημένη Βάση Δεδομένων, η οποία είναι πυλώνας του συστήματος των κρυπτονομισμάτων (blockchain). Το 2020 προστέθηκαν στην ομάδα νέοι προγραμματιστές, στο πλαίσιο της προσπάθειας που θα έκανε η εταιρία να αναπτυχθεί στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων -όπως έλεγαν πάντα οι ίδιοι οι άνθρωποι της. Ως ιδρυτής και CEO της HNC Revolution εμφανίζεται ο Βαγγέλης Τσάπας, χρηματοδότης της ομάδας μπάσκετ του Ιωνικού Νικαίας, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης και της ναυτιλίας.

Advertisement

Ο κύριος Τσάπας είχε εξαφανιστεί από την περασμένη Δευτέρα. Το κινητό του ήταν κλειστό, δεν τον είχε δει κανείς και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει κανείς για πολλές ώρες -μεταξύ όσων τον έψαχναν ήταν και επενδυτές του κρυπτονομίσματος που ήθελαν κάποιες εξηγήσεις για τις εξελίξεις.

Μέρες μετά εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα και ενημερώσει αφενός πως ζει και αφετέρου ότι αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τη γνώριμη καθημερινότητα του, λόγω οικογενειακού προβλήματος και πως θα επιστρέψει σύντομα. Στο μεσοδιάστημα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (γνωστή και ως Αρχή Ξεπλύματος) διενεργεί έρευνα για το Hellenic Coin HNC, του οποίου η τιμή παραμένει στο ναδίρ.

Πηγή/Φωτ. Eurokinissi

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement