Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται τα 500αρια

Advertisement

Πολύ μεγάλα ποσά που φτάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ή τα 600 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται πλέον για να πληρώσουν χιλιάδες καταναλωτές.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί έρχονται από τις καθυστερήσεις στις καταμετρήσεις για να βγουν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και από την εκτίναξη των τιμών. Πλέον το στοίχημα δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση, αλλά το ενδεχόμενο να περάσουμε στην ενεργειακή φτώχεια για την Ελλάδα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και ενόψει της έκδοσης του εκκαθαριστικού λογαριασμού με τις χειμερινές καταναλώσεις. Αν η κατανάλωση ξεφύγει από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα που είναι το όριο που επιδοτεί το κράτος τότε η χρέωση φτάνει και στα 27-28 λεπτά η κιλοβατώρα, γεγονός που σημαίνει μεγάλες επιβαρύνσεις.

Advertisement

Πάντως, σενάριο για νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μέση τιμή στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εκτοξεύτηκε κατά 8,7% σήμερα και διαμορφώθηκε στα 276,47 ευρώ/MWh με την υψηλότερη τιμή να ξεπερνά τα 356 ευρώ (356,95 ευρώ).

Για τους καταναλωτές, ακόμη και η νέα αυξημένη επιδότηση των 39 ευρώ τον μήνα περιορίζει μόνο στο μισό την επιβάρυνση από τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, που για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου κινείται μεσοσταθμικά στα 208 ευρώ η μεγαβατώρα. Με αυτή την τιμή, ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατωρών τον Νοέμβριο θα πλήρωνε για ρήτρα αναπροσαρμογής 80 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 41 ευρώ. Στο τετράμηνο δηλαδή, ακόμη και μετά την επιδότηση, θα πληρώσει επιπλέον 164 ευρώ για το ρεύμα που θα καταναλώσει.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement